Ministerul Finanțelor va analiza diverse variante posibile în ce privește sistemul eFactură, după ce marile companii au solicitat prorogarea cu șase luni a aplicării obligativității eFactură în realația B2G (businesst to government), intrată în vigoare de la 1 iulie. Marile companii afirmă cu nu fac față implementării în același timp a sistemelor eFactură, eTransport și SAF-T. În timp ce departamentele IT și financiar ale companiilor fac față cu greu implementării acestor trei programe în același timp, autoritățile întâmpină, de asemenea, dificultăți, fiind semnalate până acum probleme de către utilizatori.
Impozitul specific va fi eliminat de la 1 ianuarie 2023, nu de la 1 august 2022, iar firmele care vor trebui să renunțe la impozitul specific nu vor mai fi obligate să treacă la impozitare în regim de microîntreprindere, prevede proiectul revizuit cu măsuri fiscale pregătit de Ministerul Finanțelor și obținut de Profit.ro.
ANAF a scos la vânzare velierul Adornate, deținut de compania Grup Servicii Petroliere Logistic, o firmă a holdingului Grup Servicii Petroliere (GSP), deținut de omul de afaceri Gabriel Comănescu. Prețul de la care ANAF vrea să pornească licitația este de 889.500 euro, o sumă care ar acoperi doar o parte din datoriile companiei către stat. Velierul, cu o lungime de 45 metri și o capacitate de până la 30 de persoane la bord, a reprezentat în trecut România la competiții internaționale destinate navelor cu pânze.
Peste 71.000 de contribuabili sunt în prezent în situația ca ANAF să le facă sesizări penale pentru că au reținut fără să vireze la bugetul statului o serie de impozite și contribuții, prevăzute de ordonanța care a reincriminat, de la 1 martie, astfel de fapte ca fiind penale. În cazul acestora, termenul de grație de 60 de zile a fost depășit, iar ANAF, ca ultimă măsură de prevenție va trimite acestor contribuabili notificări cu situația sumelor datorate la stat, dar și cu instrumentele de eșalonare/restructurare pe care le pot accesa, a declarat pentru Profit.ro președintele Fiscului, Lucian Heiuș.
Guvernul vrea 100 de milioane de euro în plus din creșterea taxării operatorilor de jocuri de noroc, care au plătit anul trecut la buget, pentru taxele speciale aplicabile industriei, aproape 500 de milioane de euro, au declarat surse din domeniu pentru Profit.ro. Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN) a primit sarcina de a veni în scurt timp cu propuneri de creștere a taxării acestor companii, astfel încât să ajungă la bugetul statului cu 100 de milioane de euro mai mult.