Împrumuturile Guvernului de la bănci, investitori și populație au ajuns la mijlocul acestui an la 60,7 miliarde lei (12,3 miliarde euro), după ce în luna iunie statul a reușit să atragă 3,54 miliarde lei. Situația a fost salvată de finanțările atrase de la populație, după ce licitațiile de titluri organizate pentru bănci și investitori au avut rezultate slabe, la opt din cele zece licitații (după cum se vede mai jos, în tabel) Ministerul Finanțelor împrumutând mai puțin decât avea planificat. La cele două licitații la care statul a reușit să împrumute peste suma anunțată inițial ca țintă, a fost nevoit să plătească dobânzi de peste 9%. Dacă adăugăm și cele 1,94 miliarde de euro (9,6 miliarde lei) care au intrat în ianuarie în contul statului din componenta de împrumut a PNRR, împrumuturile pentru primele șase luni ajung la 70,3 miliarde lei (14,21 miliarde euro).
Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere publică proiectul de ordonanță cu măsuri fiscale. Astfel, la microîntreprinderi plafonul scade la 500.000 de euro, vor fi limitate consultanța și managementul și dispare micro fără angajați, în HoReCa se majorează TVA de la 5% la 9% iar impozitul specific se abrogă, fiind înlocuit cu impozitarea pentru microîntreprinderi, de 1%, cresc accizele la tutun și alcool, crește la 19% TVA pentru băuturi cu conținut ridicat de zahăr, se majorează impozitele pe clădiri și terenuri prin trecerea la impozitarea în funcție de valoarea din grila notarială, impozitul pe dividende urcă la 8%, fiind eliminată și excepția pentru fondurile de pensii, inclusiv cele Pilon II. Măsurile au fost prezentate anterior, în cea mai mare parte, de Profit.ro.
ANAF a pregătit un proiect de ordin de președinte care stabilește 21 de subcriterii de risc fiscal pe care le va folosi pentru a determina gradul de risc ca un contribuabil să își respecte sau nu obligațiile fiscale. În cazul în care analiza ANAF relevă că există riscuri de neconformare, inspectorii Fiscului vor face, probabil, verificări. Printre subcriteriile stabilite sunt neînregistrarea în scopuri de TVA, riscurile asociate acționarilor/ asociaților/ administratorilor/ altor persoane, din perspectiva înregistrării fiscale, depunerea cu întârziere sau nedepunerea declarațiilor fiscale, reducerea profitabilității, declararea incorectă, plata cu întârziere sau insolvabilitatea.
Numărul posturilor ocupate a crescut în luna mai cu numai 45, cel mai redus avans lunar din mandatul actualului guvern, care ajunge astfel la un plus de 10.897 posturi ocupate în plus față de momentul preluării mandatului. Dacă pentru primele cinci luni guvernul Ciucă avea o medie lunară de 2.170 de posturi în plus, evoluția din luna mai a coborât media lunară pentru primele șase luni (decembrie-mai) la 1.816, nivel la care rămâne cel mai ridicat cel puțin din 2016. Guvernul a anunțat suspendarea angajărilor la stat în perioada iulie-decembrie, deși sunt permise excepții.
Măsurile fiscale pregătite de Guvern pot aduce autorităților un plus de venituri de peste 12 miliarde de lei, potrivit unui document de lucru al Guvernului, obținut de Profit.ro, cu estimări pentru majoritatea măsurilor propuse. O parte însemnată a banilor colectați în plus ar ajunge direct la autoritățile locale, care ar încasa cu 4 miliarde de lei în plus din impozitul pe clădiri și terenuri. Peste 1 miliard de lei ar ieși în plus din buzunarele celor care câștigă la jocuri de noroc, alte 2,5 miliarde lei ar ajunge la buget în plus din restricțiile puse la microîntreprinderi, impozitul pe dividende ar genera un plus de 2 miliarde de lei pentru stat, în timp ce extinderea sistemului de deduceri personale ar costa circa 3 miliarde de lei.