La sesizarea unor contribuabili, ANAF atenționează, la nici o lună de la precedentele emailuri ale unor infractori cibernetici, cu privire la mesaje false transmise în numele instituției, prin care contribuabilii sunt anunțați că au de plătit ”impozite către sistemul bugetar din România”.
Rezultatele pentru ocuparea a 209 posturi anunțate ca scoase la concurs de ANAF, 79 în aparatul central și 130 la regionala București, nu sunt deloc îmbucurătoare pentru Fisc. Potrivit datelor analizate de Profit.ro, în centrală s-au ocupat doar 46 de posturi, în timp ce datele disponibile relevă că la DGRFP București au fost ocupate 75 de posturi. Deloc îmbucurător pentru viitorul ANAF, peste 40% dintre noii angajați au luat sub 5,5 la proba scrisă, 20% având fix 5 de care aveau nevoie pentru a trece mai departe la interviu.
Veniturile au crescut spectaculos. Statul are o serie de companii care merg bine, mai ales în această perioadă, cum sunt cele din energie, dar și companii care acumulează datorii, inclusiv către bugetul statului.
Taxarea operatorilor de jocuri de noroc va crește semnificativ, iar Guvernul așteaptă la buget suplimentar peste 500 de milioane de lei pentru restul anului 2022 și anul 2023, prevede un proiect de ordonanță pregătit de către Ministerul Finanțelor. Potrivit Finanțelor, veniturile la buget din taxare ar crește cu până la 40%, în contextul majorării taxelor de licențiere și a taxelor speciale, dar și a introducerii unei taxe noi, taxa de publicitate, despre care reprezentanți ai industriei afirmă că va afecta și veniturile din publicitate ale posturilor TV și firmelor de publicitate outdoor. Potrivit informațiilor Profit.ro, taxarea mai mare a fost acceptată de operatorii de jocuri de noroc pentru a obține din partea Guvernului o impozitare a jucătorilor mai puțin agresivă decât intenționa într-o primă fază executivul. O taxare mult mai puternică a jucătorilor i-ar fi descurajat pe aceștia. Profit.ro a scris despre taxarea câștigurilor jucătorilor în proiectul mai amplu cu măsuri fiscale.
Ministerul Finanțelor a publicat proiectul revizuit cu măsuri fiscale, proiect prezentat în ziua anterioară de către Profit.ro. Noutățile majore comparativ cu proiectul inițial al Ministerului Finanțelor, publicat pe 4 iulie, sunt cele prezentate deja de Profit.ro, anume că impozitul specific va fi eliminat de la 1 ianuarie 2023, nu de la 1 august 2022, iar firmele care vor trebui să renunțe la impozitul specific nu vor mai fi obligate să treacă la impozitare în regim de microîntreprindere. De asemenea, taxarea câștigurilor din jocuri de noroc va fi mai puțin dură decât se intenționa inițial, cu 3% până la 10.000 de lei, 300 lei + 20% din ce trece de 10.000 de lei și 11.650 lei + 40% din ce trece peste 66.750 lei.