Deficitul bugetar estimat pentru anul în curs crește cu 1,1 miliarde de lei, de la 83,8 miliarde de lei la 84,9 miliarde de lei, însă ca pondere în PIB se menține la nivelul de 7,13% din PIB, prevede proiectul de rectificare bugetară publicat de către Guvern. Printre ministerele care pierd sume importante sunt Agricultura, cu 2,3 miliarde de lei, și Transporturile, de unde se taie 757 milioane de lei. Bani mai mulți vor ajunge la Ministerul Muncii, inclusiv pentru subvențiile la energie electrică și gaze, 2,2 miliarde de lei în plus, la Sănătate se alocă suplimentar 2,45 miliarde de lei. De asemenea, Guvernul suplimentează cu 1,3 miliarde de lei și cheltuielile cu dobânzile la datoria statului, precum și fondul de rezervă al executivului, cu 727 milioane de lei.
Subvenția de la bugetul de stat către bugetul de pensii va fi redusă cu 142,4 milioane de lei în acest an, în contextul în care evoluția bună a pieței muncii a dus la încasări mai mari din contribuția la pensie plătită de angajați, prevede proiectul de rectificare a bugetului de asigurări sociale, prezentat acum de Ministerul Finanțelor. Având în vedere că veniturile la bugetul de pensii au fost cu 672,8 milioane lei peste așteptări, Guvernul a decis să aloce suplimentar 530,38 milioane lei pentru cheltuielile cu pensiile și să scadă cu 142,42 milioane de lei subvenția de la bugetul de stat către bugetul de pensii.
Guvernul a înregistrat un deficit bugetar de 47,98 miliarde lei (4,03% din PIB), în primele zece luni ale anului, în scădere față de deficitul de 74,04 miliarde lei (7,01% din PIB) înregistrat la aceeași perioadă a anului 2020, a anunțat acum Ministerul Finanțelor. Profit.ro a scris în urmă cu două săptămâni, citând surse guvernamentale, că Ministerul Finanțelor vizează un deficit bugetar de aproximativ 4,1% din PIB pentru primele zece luni ale anului. La nouă luni, deficitul a fost de 4,29 miliarde lei (3,77% din PIB). Deficitul reprezintă diferența dintre cheltuielile prea mari și veniturile mai mici ale bugetului, sumă pe care statul trebuie să o împrumute și care se adaugă la datoria publică. Ținta de deficit pentru întreg anul este de 7,13% din PIB, însă ar putea fi modificată la rectificarea așteptată săptămâna aceasta.
Programul de guvernare al PNL, PSD și UDMR - coaliție care, conform documentului obținut de Profit.ro, se auto-intitulează Coaliția pentru Reziliență, Dezvoltare și Prosperitate – prevede garantarea de către stat a obligațiunilor emise pentru finanțarea de proiecte de tranziție la energia verde, dar și înființarea unui Fond suveran energetic.
Programul de guvernare al PNL, PSD și UDMR - coaliție care, conform documentului obținut de Profit.ro, se auto-intitulează Coaliția pentru Reziliență, Dezvoltare și Prosperitate – prevede încurajarea renunțării treptate la încălzirea cu lemne.