Populația ar putea subscrie online titluri de stat în cadrul programului Tezaur, prin care statul se împrumută de la populație plătind dobânzi avantajoase, mai ridicate față de cele oferite de sistemul bancar. Rambursările ar urma să fie făcute, de asemenea, online. În prezent, Tezaur este disponibil prin intermediul unităților Trezoreriei statului și al oficiilor Poștei, situație care i-a redus atractivitatea în contextul pandemiei. Obiectivul trecerii Tezaur și în online este asumat de Ministerul Finanțelor pentru perioada 2021-2023.
Ministerul Sănătății va avea fonduri semnificativ mai reduse în 2021, comparativ cu anul trecut, potrivit proiectului de buget redactat de Guvern și analizat de Profit.ro, în timp ce alte ministere vor primi fonduri majorate, printre acestea fiind Agricultura, Transporturile și Munca. Resursele alocate pentru Ministerul Educației cresc ușor în acest an. Premierul Florin Cîțu a anunțat anterior că deficitul bugetar prevăzut în proiectul de buget pregătit de Guvern este de 7,2% din PIB.
Premierul Florin Cîțu a declarat miercuri că a cerut să fie verificată informația privind creșterea numărului de angajați din sectorul public. Profit.ro a scris luni că numărul posturilor ocupate în instituțiile și autoritățile publice în luna decembrie a ajuns la 1,25 milioane, după ce doar în ultima lună din 2020 statul a mai adăugat 4.000 de angajați în sectorul public. Astfel, în perioada dintre sfârșitul lunii octombrie 2019 și finele anului 2020, în care PNL a guvernat singur, dar nedeținând majoritate în Parlament, numărul bugetarilor a crescut cu aproximativ 14.000. Pe toată durata mandatului guvernului PNL, actualul premier a fost Ministru al Finanțelor, instituție care publică lunar datele respective.
Deficitul bugetar prevăzut în proiectul de buget pregătit de Guvern este de 7,16% din PIB, în timp ce veniturile ar urma să crească anul acesta cu circa 13%, iar cheltuielile cu aproximativ 5%, a declarat premierul Florin Cîțu. Guvernul are un program pe patru ani de stabilizare a finanțelor publice care ar trebui să coboare deficitul de la 9,8% din PIB anul trecut la 2,9% din PIB în 2024.
Versiunea pentru 2021, începând din ianuarie, a formularului D112, unul dintre formularele așteptate de contabili zilele acestea, ar urma să fie disponibilă săptămâna următoare, probabil spre finalul acesteia, potrivit informațiilor Profit.ro. Dacă în cazul celor mai multe declarații fiscale, Ministerul Finanțelor și ANAF iau decizii și implementează intern, mai rapid, D112 este modificat doar prin ordinul comun al ministrului Finanțelor, al ministrului Muncii și al ministrului Sănătății. Așa cum se întâmplă mai mereu în cazurile în care numărul de instituții implicate este mare, parcursul birocratic este greoi.