Guvernul a împrumutat anul trecut de la populație suma de circa 6,5 miliarde de lei prin vânzarea de titluri de stat în cadrul programelor Fidelis și Tezaur. Prin Fidelis, Ministerul Finanțelor vinde titluri de stat trimestrial, prin intermediul băncilor și al societăților de servicii și investiții financiare, titlurile fiind listate la Bursa de Valori București. Programul Tezaur presupune vânzarea de titluri de stat prin oficiile Poștei și unitățile Trezoreriei.
ANAF analizează posibilitatea ca angajații din Call-Center să poată furniza telefonic, iar pe viitor și prin intermediul unui serviciu de tip chat integrat în platforma ANAF, informații supuse secretului fiscal. Datele din categoria secretului fiscal pot fi dezvăluite, în condiții stricte, altor autorități ale statului și contribuabilului în cauză sau împuterniciților acestuia, însă doar după verificarea identității, astfel că în foarte multe cazuri oamenii ajung să meargă la ghișeele ANAF doar pentru a lămuri unele situații sau pentru a afla informații. Fiscul are în derulare un proiect de extindere a Call-Center-ului, inclusiv a gamei de servicii pe care le furnizează departamentul.
Rezerva de valută a Ministerului Finanțelor se situează la circa 6,6 miliarde euro (32,3 miliarde lei), potrivit calculelor Profit.ro pe baza datelor Ministerului Finanțelor. Rezerva de valută este folosită de minister în strategia de finanțare, cu scopul de a obține dobânzi cât mai mici atunci când se împrumută de la bănci și investitori. Obiectivul Ministerului Finanțelor este de a avea o rezervă de valută de până la patru luni din necesarul brut de finanțare. Asta a însemnat anul trecut până la 10,2 miliarde de euro, iar anul acesta până la 8,7 miliarde de euro.
De acum, când sunați la ANAF și nu răspunde nimeni la telefon, vă puteți gândi că inspectorul fiscal pe care îl căutați ar putea fi ocupat să dea cu mătura sau cu mopul și să ducă selectiv gunoiul la tomberon, să șteargă praful sau să dezinfecteze cu biocide în lupta împotriva pandemiei de coronavirus.
Pensiile vor fi majorate anul următor cu rata inflației, la care se va adăuga "cel mult" 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut, prevede un proiect al Ministerului Finanțelor. Formularea "cel mult" din noul proiect este în contradicție cu declarațiile anterioare ale liderilor coaliției de guvernare, inclusiv premierul Florin Cîțu și șeful PNL Ludovic Orban, care au declarat recent că pensiile vor fi majorate pe viitor cu rata inflației, la care se va adăuga și 50% din creșterea salariului mediu brut. În 2021 pensiile sunt înghețate la nivelul din 2020.