Plafonul de garanții pentru programul IMM Invest, care are ca scop facilitarea accesului la finanțare bancară, va fi în acest an de 15 miliarde lei, din care 1 miliard de lei pentru subprogramul Agro IMM Invest, la jumătate față de 30 de miliarde de lei anul trecut, a decis astăzi Guvernul. Ordonanța de urgență adoptată introduce instrumente de finanțare-garantare adaptate specificului agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar în general. De asemenea, printr-o altă ordonanță, Guvernul a operat și unele modificări vizând costurile considerate ajutor de stat în cadrul programului IMM Factor. Pentru ambele programe, Guvernul a precizat că se vor desfășura până la data de 30 iunie 2021.
Guvernul a împrumutat în primele două luni ale anului 21,2 miliarde lei, dublu față de ce a anunțat ca program orientativ, de 10,3 miliarde lei cumulat pentru cele două luni. Suma atrasă în februarie a fost de 12,9 miliarde lei. În anul 2020, statul a strâns suma de 163,8 miliarde lei (33,6 miliarde euro), un nou record, care include finanțările obținute prin emisiuni de obligațiuni, în lei și valută, pe piața internă și pe extern, precum și împrumuturile direct de la populație și pe cele contractate de la instituții financiare, precum BERD sau Banca Mondială. În 2019, pentru comparație, statul a atras per total suma de 91 miliarde lei.
ANAF are în prezent la vânzare, prin licitație, zeci de mașini, cu prețuri variind între 1.200 lei pentru un Volkswagen Lupo din 1999, despre care menționează că este defect, și până la 61.000 lei pentru un Jeep Grand Cherokee. Foarte multe dintre mașinile scoase la vânzare de ANAF sunt mașini Dacia Logan, unul dintre modelele preferate de multe dintre firmele din România.
Antifrauda desfășoară operațiunea "Mercur", cea mai amplă acțiune de verificare a veniturilor nedeclarate obținute din comerțul electronic nefiscalizat, ANAF monitorizează vânzările online, însă persoanele fizice care vând ceva ocazional nu trebuie să își facă griji.
Deficitul bugetar din ianuarie s-a situat la 0,3% din PIB, a anunțat ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare. Ministrul a mai menționat și că veniturile sunt în creștere cu 5,9% în ianuarie, comparativ cu aceeași lună din anul trecut. În ianuarie 2020, deficitul bugetar a fost de numai 0,04% raportat la PIB, suficient, însă, ca Guvernul să înceapă anul cu deficit bugetar în ianuarie pentru prima dată cel puțin din 2006. Ianuarie 2021, cu deficitul de 0,3% din PIB, este cea mai slabă primă lună începând cel puțin din 2006. Ministerul Finanțelor nu are publicate date lunare mai vechi de ianuarie 2006.