Guvernul va înființa Programul Național pentru Sprijinul Marii Industrii, cu o valoare de 1 miliard de euro în 6 ani, finanțat din fondurile provenite din licitarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, prevede un proiect de ordonanță de urgență deja pregătit la nivelul Executivului.
Ministerul Finanțelor a revizuit necesarul brut de împrumut de la 217 miliarde lei la 235 miliarde lei, potrivit datelor obținute de Profit.ro. Decizia de majorare era una previzibilă și a fost anunțată de Profit.ro, în contextul în care Finanțele au ajuns cu împrumuturile din octombrie aproape de limita de 217 miliarde lei, iar deficitul bugetar indicat în planul fiscal-structural trimis Comisiei Europene este de 7,9% din PIB (în termeni ESA), peste nivelul de 6,9% luat în calcul anterior.
Ministerul Finanțelor colaborează cu Ministerul Educației la strategia de educație financiară lansată în acest an, dar are și propria campanie de educație fiscală și informare, derualtă încă din 2016 în școli și universități, a declarat ministrul Finațelor, Marcel Boloș, la Maratonul de Educație Financiară - Ediția a V-a. În acești ani, Ministerul Finanțelor estimează că a ajuns, alături de instituțiile din subordine, ANAF și AVR (Vama), la circa 50.000 de elevi și studenți.
Ministerul Finanțelor a pregătit o serie de clarificări în ce privește unele datorii către stat care pot beneficia de amnistia fiscală, inclusiv obligațiile bugetare principale rezultate din proceduri de recuperare a unor fonduri publice naționale aferente proiectelor cu fonduri europene (cum sunt cofinanțări, prefinanțări, etc). În plus, este propusă simplificarea formularelor "Notificare privind intenția de a beneficia de anularea unor obligații bugetare" și "Cerere de anulare".
Cele mai importante angajamente de natură fiscală din programul de guvernare anunțat astăzi de către PSD sunt promisiunile cu ceea ce nu se va întâmpla dacă partidul va guverna țara. Astfel, obiectivele PSD sunt ca impozitul pe venit să rămână la 10%, impozitul pe profit să rămână la 16%, cota generală de TVA la 19% și să se mențină cota redusă de TVA la bunurile și serviciile din prezent, impozitele pe proprietate să rămână nemodificate, iar pragul de impozitare să fie păstrat la 500.000 de euro pentru microîntreprinderi.