ANAF a pregătit un proiect de ordin de președinte care ar urma să introducă licitația ca procedură competitivă pentru cesiunea de către Fisc a creanțelor bugetare datorate de debitorii aflați în procedura insolvenței.
ANAF a pregătit un proiect pentru actualizarea ordinului de președinte privind acte administrativ fiscale emise de Fisc și tipărite prin intermediul centrului de imprimerie masivă, valabile fără semnătura persoanelor împuternicite ale ANAF și fără ștampila organului fiscal emitent. Pe listă vor fi introduse 22 de formulare, alte 5 vor fi eliminate, iar în cazului unuia se modifică denumirea.
Guvernul a împrumutat în octombrie circa 16 miliarde lei și a ajuns astfel cu împrumuturile la 215 miliarde lei pentru primele zece luni din an, potrivit datelor analizate de către Profit.ro. Necesarul de împrumut pentru anul 2024, revizuit deja pentru a doua oară, este anunțat la 235 miliarde lei.
Accizele la băuturi spirtoase, vinuri spumoase și alte tipuri de băuturi alcoolice vor crește anul următor cu 4,4%, iar în 2026 cu 5%, după un calendar prestabilit, care va înlocui actualul mecanism de indexare cu inflația, prevede un proiect publicat astăzi de către Ministerul Finanțelor. Această modificare, similară celei introduse recent la acciza pentru bere, a fost cerută insistent de către companiile din domeniu, care doresc mai multă predictibilitate în ce privește acciza. De asemenea, proiectul prevede că ANAF poate înregistra fiscal la solicitarea unui notar public o persoană nerezidentă care nu deține cod de identificare fiscală.
Ministerul Finanțelor pregătește stabilirea unui calendar clar de creștere a accizelor la băuturile spirtoase, în locul actualului mecanism de ajustare a accizei care ține cont de inflație, similar cu schimbarea operată la acciza pentru bere, au declarat surse pentru Profit.ro.