Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a primit în acest an de la Comisia Europerană (CE) 3,2 miliarde de euro, reprezentând 1,9 miliarde de euro fonduri de coeziune și 1,3 miliarde de euro din PNRR, a eliminat riscul de pierdere a banilor europeni pentru anul 2025 și a pus bazele pentru ca același risc să nu se materializeze în 2026, a transmis ministrul Marcel Boloș, aflat la finalul mandatului de ministru. De asemenea, Boloș a afirmat că în această perioadă, MIPE a dus spre finalizare procesul de renegociere a PNRR.
EcoFin va cere României să adopte o reformă fiscală și mai puternică, care să aducă venituri suplimentare la buget "semnificativ peste 1,7% din PIB" pe an, în contextul în care situația fiscală a țării s-a deteriorat mai tare decât se anticipa (deficitul în 2024 a fost de 9,3% față de ținta de 7,9% prevăzută în planul fiscal pe șapte ani), prevede un draft de decizie pregătit de către Comisia Europeană (CE) pentru ședința EcoFin din data de 8 iulie și publicat astăzi. Profit.ro a anunțat de vineri prevederile draftului. Veniturile suplimentare din taxe ar trebui să fie însoțite de eficientizarea ANAF și a mecanismelor de colectare, precum și de un control riguros al cheltuielilor, inclusiv în ce privește cheltuielile cu salariile în sectorul public.
Marcel Boloș, fost ministru PNL al Finanțelor și ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene până la instalarea noului Cabinet, prezintă motivele care au dus la depășirea țintei de deficit de 5% cu care a început exercițiul bugetar de anul trecut. Potrivit acestuia, Ministerul Finanțelor nu a inițiat anul trecut noi cheltuieli bugetare și a avizat negativ deciziile politice mari de creșteri de salarii și pensii fără asigurarea și a veniturilor care să țină bugetul statului într-o zonă de echilibru.
Viitorul guvern, care va fi condus de premierul Ilie Bolojan, a renunțat pentru moment la măsura de a crește impozitul pe profit, au declarat surse politice pentru Profit.ro.
Guvernul Bolojan intenționează să introducă noi obligații pentru magazinele online, inclusiv publicarea de autorizații și alte informații, similar magazinelor cu desfacere fizică, dar și obligația de "înregistrare a rezidenței fiscale pentru fiecare magazin online care efectuează acte de comerț în România", potrivit Programului de guvernare pregătit de către Coaliția PSD, PNL, USR și UDMR.