Plafonul garanțiilor care pot fi emise în cadrul programului "Noua Casă" ("Prima Casă") va fi anul acesta de 1,5 miliarde lei, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern postat pe site-ul Ministerului Finanțelor. Nivelul plafonului a fost anunțat anterior, fiind prevăzut și în strategia pentru 2017-2021 a programului "Prima Casă". Hotărârea de Guvern care stabilește plafonul este, însă, necesară pentru ca programul să fie funcțional, iar băncile să poată acorda populației credite pentru locuințe.
Necesarul brut de finanțare al Guvernului pentru 2021 este de 130,8 miliarde lei, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor și analizate de Profit.ro. Necesarul de împrumut de 130,8 miliarde lei se bazează pe un deficit bugetar stabilit acum, la început de an, la 79,9 miliarde lei (7,2% din PIB). Având în vedere situația economică fragilă și incertitudinile legate de evoluția pandemiei, există o probabilitate semnificativă ca deficitul bugetar să depășească suma țintită de Guvern, iar necesarul de împrumut să fie mai mare, la fel cum s-a întâmplat și anul trecut, când planul de împrumuturi a fost revizuit în mai multe rânduri și tot a depășit la final de decembrie chiar și ținta asumată în luna noiembrie.
Plafonul de garanții pentru programul IMM Invest, care are ca scop facilitarea accesului la finanțare bancară, va fi în acest an de 15 miliarde lei, din care 1 miliard de lei pentru subprogramul Agro IMM Invest, la jumătate față de 30 de miliarde de lei anul trecut, a decis astăzi Guvernul. Ordonanța de urgență adoptată introduce instrumente de finanțare-garantare adaptate specificului agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar în general. De asemenea, printr-o altă ordonanță, Guvernul a operat și unele modificări vizând costurile considerate ajutor de stat în cadrul programului IMM Factor. Pentru ambele programe, Guvernul a precizat că se vor desfășura până la data de 30 iunie 2021.
Guvernul a împrumutat în primele două luni ale anului 21,2 miliarde lei, dublu față de ce a anunțat ca program orientativ, de 10,3 miliarde lei cumulat pentru cele două luni. Suma atrasă în februarie a fost de 12,9 miliarde lei. În anul 2020, statul a strâns suma de 163,8 miliarde lei (33,6 miliarde euro), un nou record, care include finanțările obținute prin emisiuni de obligațiuni, în lei și valută, pe piața internă și pe extern, precum și împrumuturile direct de la populație și pe cele contractate de la instituții financiare, precum BERD sau Banca Mondială. În 2019, pentru comparație, statul a atras per total suma de 91 miliarde lei.
ANAF are în prezent la vânzare, prin licitație, zeci de mașini, cu prețuri variind între 1.200 lei pentru un Volkswagen Lupo din 1999, despre care menționează că este defect, și până la 61.000 lei pentru un Jeep Grand Cherokee. Foarte multe dintre mașinile scoase la vânzare de ANAF sunt mașini Dacia Logan, unul dintre modelele preferate de multe dintre firmele din România.