Ministerul Finanțelor a respins toate ofertele de la bănci pentru obligațiunile pe 15 ani scoase luni la licitație, din cauza randamentelor prea mari. Este prima licitație ratată din ultimele trei luni. Investitorii cer mai mulți bani pentru a finanța țările din regiune ca urmare veștilor din America, unde sunt așteptate dobânzi mai mari.
Senatorul PSD Daniel Zamfir, alături de mai mulți parlamentari social-democrați, a depus un proiect pentru o nouă modificare a Legii 77/2016 privind darea în plată. Cea mai importantă prevedere ar permite și debitorilor cu credite ”Prim casă”/”Noua casă” să fie încadrați în situația de impreviziune ca urmare a creșterii dobânzilor și să poate cere astfel instanțelor reechilibrarea contractelor.
Avocatul general recomandă Curții de Justiție a Uniunii Europene să decidă că băncile nu au dreptul să ceară despăgubiri de la clienți în cazul contractelor de credit anulate ca urmare a clauzelor abuzive, în schimb consumatorii vor avea dreptul să solicite plata unor sume suplimentare. Speța vizează în principal creditele în franci elvețieni și o soluție potrivnică băncilor ar putea aduce băncilor pierderi de până la 21 de miliarde de euro, adică 50% din fondurile proprii ale băncilor, scenariu care ar putea duce la falimente în sistemului financiar polonez.
Guvernatorul Mugur Isărescu avertizează cu privire la creșterea puternică a deficitului extern, la niveluri apropiate de cele de dinaintea crizei financiare și economice. Doar sectorul auto mai generează surplus în balanța comercială, ceea ce este nesustenabil, arată Isărescu, care adaugă că o corecție trebuie făcută treptat, astfel încât să nu ajungem într-o recesiune care ar aduce alte probleme.
Banca Națională a României a redus de la 11,2% la 7% prognoza privind rata inflației la finele acestui an, în principal ca urmare a prelungirii schemelor de plafonare și compensare a prețurilor la energie. La finele lui 2024 inflația ar urma să coboare la 4,2% și să rămână în afara țintei băncii centrale. Cea mai mare parte a inflației ar urma să fie generată de inflația de bază, dar guvernatorul Isărescu spune că nu vrea să ia măsuri prea stricte, care să facă mai mult rău și care ar putea genera ”o recesiune de proporții”.