Președintele executiv al Asociației Române a Băncilor spune că indicatorii sectorului pe care îl reprezintă sunt foarte buni comparativ cu media europeană și îi permit să facă față riscurilor în creștere. Deși creditarea bancară a crescut în ultimii ani, mai ales pe zona companiilor, ponderea acesteia în economie rămâne redusă. România are nevoie de o creștere a finanțării pentru a închide decalajele față de UE, spune Florin Dănescu, care adaugă că preocuparea majoră în această perioadă este aceea ca Planul Național de Reziliență și Redresare (PNRR) să nu eșueze, având în vedere că deja are întârzieri.
Băncile au redus pentru a treia lună la rând dobânzile la depozitele noi, pe fondul excesului de lichiditate din piața interbancară. Dobânzile la credite au crescut, în schimb, după ce IRCC a fost actualizat de la 1 ianuarie.
Randamentele la datoria publică au crescut din nou în ultima săptămână. Ministerul Finanțelor a emis titluri de stat din nou la o dobândă de 8% pe an, pentru prima oară în ultimele două luni.
Grupul Banca Comercială Română a încheiat anul trecut cu un profit net de 1,75 de miliarde de lei, în creștere cu circa 24% față de 2021, pe fondul unui rezultat operațional mai bun și a creșterii creditării. Costurile cu provizioanele de risc au continuat să crească și în trimestrul al patrulea.
Grupul austriac Erste a încheiat anul trecut cu un profit net în creștere cu 12,5% la 2,16 miliarde de euro. Banca propune un dividend de 1,9 euro pentru acționari și se așteaptă la o înjumătățire a creșterii portofoliului de credite pentru acest an.