Românii cu credite cu rata curentă variabilă în funcție de ROBOR vor beneficia de o scădere a plăților lunare la actualizarea de la 1 ianuarie. Cei cu credite ajustate în funcție de indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) mai au de așteptat până la 1 aprilie pentru a vedea o scădere a dobânzilor. Ratele lunare cu adevărat mai mici vor veni însă abia după ce banca centrală va reduce dobânda cheie.
Creditul neguvernamental a continuat să crească în noiembrie, într-un ritm în accelerare atât față de octombrie cât și față de anul anterior. Și creșterea masei monetare a accelerat și a ajuns din nou la o rată anuală de două cifre. Depozitele populației au atins cea mai mare rată de creștere din ultimii doi ani și jumătate.
Combinația de inflație, creștere economică și scumpirea imobiliarelor, în timp ce creditarea s-a răcit, a dus avuția netă a populației la cel mai ridicat nivel nominal istoric. Niște ajustări cu rata de schimb și inflația ne arată însă că deși activele financiare au crescut simțitor față de 2007, valoarea activelor fixe rămâne sub nivelul din timpul bulei imobiliare din 2007-2008.
Scumpirea energiei, mană cerească pentru unele firme. Nu toate companiile o duc însă bine.
Ministerul Finanțelor continuă să împrumute peste program pe final de an și beneficiază și de un mediu extern favorabil care a dus la scăderea randamentelor la titlurile de stat.