Banca Națională a României nu a făcut nicio mutare la prima ședință de politică monetară din 2024. Banca centrală notează scăderea peste așteptări a inflației pe final de an, precum și încetinirea semnificativă a economiei. Se așteaptă la o revenire pe creștere a inflației în ianuarie, ca urmare a creșterii taxelor și accizelor, urmată de o scădere mai pronunțată decât estima în raportul din noiembrie.
Poziția externă a României a continuat să se deterioreze în noiembrie, cu un deficit de cont curent în creștere la 20,2 miliarde de euro. Deși în retragere de la nivelul foarte ridicat din 2022, deficitul extern rămâne la un nivel foarte ridicat și se va apropia cel mai probabil de 7% din PIB pe întreg anul trecut. Totodată, fluxul de investiții străine este în scădere și acestea acoperă mai puțin de o terime din deficitul de cont curent, cel mai redus nivel de după 2011.
Economiștii din bănci anticipează că Banca Națională a României va menține rata cheie la nivelul de 7%, stabilit încă de acum un an. Deși inflația a scăzut sub rata cheie în noiembrie, analiștii cred că aceasta va reveni pe creștere în prima parte a anului curent și că BNR va prefera să rămână prudentă și să mai aștepte câteva luni până la prima mutare.
Excedentul de lichiditate din sectorul bancar a atins un nou nivel record în decembrie, pentru a treia lună la rând. Banii foarte mulți din piață au dus tranzacțiile interbancare la cel mai mic nivel istoric.
Ministerul Finanțelor a emis din nou obligațiuni și certificate de trezorerie peste valoarea de prospect. Randamentele pe termen mediu și lung sunt în creștere la începutul anului.