Revolut Vilnius a înregistrat sucursala București în luna iunie, printr-o decizie a Registrului Comerțului.
Analiștii se așteaptă ca Banca Națională a României să aștepte cuminte scăderea inflației înainte să scadă dobânzile. Cu intrări mari de valută și un excedent record de lichiditate, leul se menține sub pragul de 5 unități/euro, dar economiștii văd o depreciere din toamnă. De anul viitor am putea vedea și primele scăderi ale ratei de politică monetară, dar BNR va fi cu un ochi la cheltuielile electorale.
Analiștii UniCredit Bank consideră că noul guvern român a făcut un viraj anti-european prin programul economic. Mai mult, potențialele taxe sectoriale, cum ar fi cele pe în comerț și bănci, precum și limitarea marjelor comercianților la alimente sunt măsuri copiate de la guvernul Orban și ar putea avea efecte adverse precum în Ungaria: creșterea altor prețuri și penurie.
Ratele medii ale ROBOR la 3 și 6 luni au scăzut din nou substanțial în trimestrul al doilea și s-au apropiat de media dobânzilor la tranzacțiile interbancare. Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care se va aplica din octombrie, a stagnat pentru al treilea trimestru consecutiv, fiind blocat de dobânzile BNR. De la 1 iulie, IRCC va fi actualizat în contracte la o valoare într-o foarte ușoară scădere.
Încrederea managerilor în economie a crescut în iunie, după trei luni consecutive de scădere. În industrie și servicii s-au îmbunătățit perspectivele, în timp ce evaluările sunt mai rele pentru retail și servicii. Pentru trimestrul al doilea însă datele arată o scădere a încrederii față de precedentul, un posibil semn de contracție economică.