Dobânzile mari și înăsprirea standardelor de creditare au redus numărul românilor eligibili pentru un credit pentru locuințe. Volumul creditului ipotecar nou a scăzut cu 50% în primul trimestru din acest an față de aceeași perioadă din 2022, în timp ce ponderea achizițiilor cu credit în total tranzacții s-a redus semnificativ, arată datele BNR.
Cea mai recentă decizie luată de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, în legătură cu modul de calcul al ratelor la credite, reprezintă un monument de ignoranță, spune Eugen Rădulescu, directorul Direcției de Stabilitate din Banca Națională a României până la 1 iulie. Rădulescu spune că niciunul dintre motivele pentru care ANPC a amendat cele 19 bănci nu stă în picioare și că decizia contribuie la degradarea imaginii băncilor.
Toți indicatorii sectorului bancar românesc din tabloul de bord al Autorității Bancare Europene au intrat în zona ”verde”, cea mai bună, ceea ce reprezintă o premieră, potrivit unei prezentări a noului director al Direcției de Stabilitate din BNR. Rentabilitatea capitalurilor a depășit 21% și a ajuns la cel mai ridicat nivel din punct de vedere istoric, depășind și rezultatele de dinainte de criza financiară de acum aproape 15 ani.
Banca Națională a României a păstrat aceeași hartă a riscurilor la adresa stabilității financiare. Principalul risc identificat vine din exterior: incertitudinile la nivel global în contextul crizei energetice și al războiului din Ucraina. Din țară, deficitele gemene – cel bugetar și cel de cont curent – generează principalele riscuri pentru stabilitatea financiară, la care se adaugă riscul eșecului reformelor asociate PNRR.
Banca Națională a României a menținut nemodificată rata cheie la 7%, decizie în rând cu așteptările economiștilor din bănci. BNR notează ca incertitudine la adresa perspectivelor inflației măsura recentă de plafonare a adaosului comercial la produsele alimentare de bază.