Banca Transilvania, cea mai mare din țară, a pierdut cotă de piață pentru prima oară după foarte mulți ani.
Banca Națională a României a înregistrat un profit în scădere cu 46% la 1,08 miliarde de lei. Banca și-a dublat venitul operațional net, însă înregistrat cheltuieli mari de șapte ori cu reevaluarea plasamentelor în titluri în valută, pe fondul creșterii randamentelor la nivel internațional și a scăderii prețurilor titlurilor cu venit fix.
Fostul președinte executiv al UniCredit România, care ar fi urmat să preia o poziție în cadrul grupului italian, va ajunge la Banca Națională a României.
Încrederea analiștilor CFA în perspectivele economice ale României a crescut în mai față de aprilie pe fondul îmbunătățirii componentei de anticipații. Analiștii văd o inflație în scădere, dar și o creștere economică mai mică decât anul trecut, în timp ce peste o treime văd și o scădere a prețurilor imobiliarelor.
Creditul neguvernamental a crescut cu 0,7% în mai față de aprilie, dinamică generată mai ales de deprecierea leului (ceea ce a mărit stocul de împrumuturi în valută exprimat în monedă națională). Dinamica anuală a continuat însă să scadă, inclusiv în termeni reali. Masa monetară a crescut pentru a patra lună la rând și chiar a accelerat la cel mai ridicat ritm din ultimul an, pe fondul creșterii depozitelor la termen.