Uniunea Europeană vrea să inverseze proporțiile în care sistemul bancar și piețele de capital susțin intermedierea financiară, într-o încercare de a se apropia mai mult de modelul american. Un obiectiv încă dificil de îndeplinit cu o populație mult mai reticentă la risc față de cea din SUA, care preferă să-și țină avuția în imobile sau în active financiare lichide de tipul depozitelor bancare sau numerarului.
Continuarea relaxări cantitative de către Banca Centrală Europeană devine nocivă în contextul actual, iar posibilele motive ale noilor emisiuni de bani nu au nici-o justificare, consideră Valentin Lazea. În opinia sa, breasla economiștilor și-a pierdut onestitatea și ajunge să inventeze teorii și modele pentru a susține teorii care contrazic logica și bunul-simț economic, doar pentru a se conforma cerințelor politicienilor și așteptărilor unui public care a fost învățat să creadă în realități fictive, în care i se cuvin creșteri perpetue, în timp ce scăderile firești nu trebuie niciodată acceptate.
BCR a înregistrat un profit net de 348,8 milioane de lei (73,6 milioane de euro) în primele nouă luni din 2019, în scădere cu 65,6% față de cele 218,2 milioane de euro raportate în aceeași perioadă a anului trecut, și după o pierdere netă de 4,4 milioane de euro la jumătatea anului. Rezultatul net slab, în condițiile în care profitul operațional a avansat puternic, cu 7,8%, la 278 milioane de euro, este cauzat de provizionul excepțional de 150 mil. euro făcut în al doilea trimestru pentru BCR Banca pentru Locuințe.
Taxa pe active bancare va fi complet eliminată de Guvernul PNL de anul viitor, însă pe noul indice IRCC nu va interveni, a arătat, la audierile în comisiile de specialitate din Parlament, Florin Cîțu, ministrul propus pentru portofoliul Finanțelor. Cîțu a explicat, pentru Profit.ro, că “neintervenția” pe indicele IRCC înseamnă că nu Guvernul va fi cel care va iniția propuneri de schimbare a metodologiei de calcul, ci că așteaptă ca acestea să vină de la BNR și după discuții cu băncile înainte de a și le asuma prin OUG. A precizat că va căuta soluții și pentru clienții băncilor pentru locuințe care va trebui să returneze primele de stat încasate în trecut, dar și pentru administratorii fondurilor private de pensii care vor fi nevoiți să dubleze capitalul social la 31 decembrie, în lipsa unei OUG sau a unei modificări în Parlament până la finele anului.
Ministrul propus al Finanțelor, Florin Cîțu, nu a fost avizat pozitiv în comisiile reunite de buget-finanțe din Parlament, primind 19 voturi negative și 19 voturi pozitive.