În urma amenințării de a fi dată în judecată de Uniunea Europeană, România a trebuit să elimine din legislație prevederea ca, pentru categoriile carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, produse lactate și de panificație, marile magazine să vândă aceste produse în proporție de cel puțin 51% din volumul de marfă de la producători locali. Ulterior, PSD a inițiat un proiect de lege care prevede ca unitățile militare, spitalele, cantinele sociale, școlile, penitenciarele și alte instituții publice să fie obligate să cumpere numai bunuri alimentare de producție internă, realizate exclusiv din materii prime românești. Acum, și PNL vine cu un proiect similar, care prevede însă ca alimentele să fie tradiționale și să aibă tricolorul, stema țării sau alte însemne oficiale.
Locuințele pentru a căror livrare se poate aplica cota redusă a TVA de 5% și ”care în momentul livrării pot fi locuite ca atare”, așa cum cere Codul fiscal, trebuie să aibă acces liber individual la spațiul locuibil, fără tulburarea posesiei și a folosinței exclusive a spațiului deținut de către o altă persoană sau familie, să aibă acces la energie electrică și apă potabilă, să fie dotate cu evacuarea controlată a apelor uzate și a reziduurilor menajere și să fie formate cel puțin dintr-un spațiu pentru odihnă, un spațiu pentru pregătirea hranei și un grup sanitar, indiferent care sunt dotările existente și gradul de finisare, a stabilit Parlamentul.
Copiii și juniorii legitimați la cluburi sportive vor primi lunar, începând cu 1 ianuarie 2023, câte un tichet de sportiv în valoare de 150 lei, conform unui proiect adoptat de Parlament, prin votul final al Camerei Deputaților.
Autorizațiile de construire deja prelungite și aflate în termen de valabilitate vor putea fi prelungite cu încă 24 de luni și nu cu diferența până la 24 de luni față de prelungirea inițială, prevede un amendament introdus într-o ordonanță de urgență de actuala putere și adoptat prin votul final al Parlamentului.
Guvernul a decis să transfere din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția sa 726,6 milioane lei autorităților locale, pentru a asigura acestora plata salariilor, iluminatului public, salubrității, energiei termice, dar pentru proiecte de investiții precum cele din PNRR sau Programul Anghel Saligny, reiese din ordonanța de urgență adoptată în acest sens. Autoritățile locale dau vina pe lipsa resurselor necesare funcționării pe pandemia de Covid-19, criza economică și războiul din Ucraina. Cele mai mari sume le-au primit județele Hunedoara, Mehedinți, Olt, Buzău și Constanța, iar pentru București a primit bani doar primăria Sectorului 6.