Începând cu 1 iunie 2020, angajații care au primit indemnizația de șomaj tehnic, suportată de la buget în proporție de 75%, și care revin la muncă în urma reluării activității de către angajatori, vor beneficia, timp de 3 luni, de plata, de la buget, a 45% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat. De la aceeași dată, angajatorii care încadrează, până la finele anului, pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă, persoane în vârstă de peste 50 de ani și tineri între 16 și 29 de ani, în perioada stării de urgență sau de alertă, vor primi lunar, timp de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată, o sumă de 2.500 lei.
Activitățile de transport alternativ/rideharing, precum Uber, Bolt sau Yango, vor fi autorizate și pentru autovehicule cu un număr de locuri mai mare de 5, limita prevăzută acum în legislație. Senatul a adoptat un proiect legislativ care prevede autorizarea autovehiculelor care au cel mult 9 locuri.
În perioada contractuală de implementare şi monitorizare, beneficiarii programului Startup Nation nu pot înstrăina părţile sociale ale societăţii într-un procent mai mare de 49%. Înstrăinarea părţilor sociale va fi permisă numai către persoane fizice - investitori individuali-business angels sau care nu au mai avut anterior nicio altă societate, conform unui proiect de lege adoptat de Parlament, prin votul final al Camerei Deputaților.
Producătorii agricoli ale căror culturi au fost compromise anul acesta din cauza secetei vor putea solicita amânarea, cu până la 18 luni, a plății ratelor la credite, incluzând dobânzi și comisioane, potrivit unui proiect de lege adoptat de Parlament, prin votul final al Camerei Deputaților.
Stimulentul de risc în cuantum de 2.500 lei brut pe lună, acordat personalului medical implicat direct transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților infectați cu COVID-19, va fi acordat și tuturor medicilor de familie, inclusiv personalului medical, medico-sanitar și auxiliar sanitar din cabinetele acestora, a decis miercuri Parlamentul. Vor mai primi stimulentul personalul din laboratoare, farmacii, cabinete stomatologice care au avut în evidență sau sub tratament pacienți suspecți sau confirmați cu COVID-19, ori dacă personul respectiv a fost confirmat cu COVID-19 în urma activității desfășurate.