Începând cu 1 iunie 2020, angajații care au primit indemnizația de șomaj tehnic, suportată de la buget în proporție de 75%, și care revin la muncă în urma reluării activității de către angajatori, vor beneficia, timp de 3 luni, de plata, de la buget, a 41,5% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat. De la aceeași dată, angajatorii care încadrează, până la finele anului, pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă, persoane în vârstă de peste 50 de ani și tineri concediați, în perioada stării de urgenţă sau de alertă, vor primi lunar, timp de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată, o sumă de 2.500 lei.
Pe durata stării de urgență precum și pe o perioadă de 6 luni de la încetarea acesteia, apele utilizate pentru irigații pot fi folosite liber, fără plata contribuției specifice de gospodărire a apelor, prevede un proiect de lege promulgat marți de președintele Iohannis.
Cabinetele medicale de familie vor fi scutite de la plata oricăror impozite sau taxe pe clădiri, conform unui proiect de lege promulgat marți de președintele Iohannis. Impactul la bugetele veniturilor locale ar fi de aproximativ 14,5 milioane lei, conform unor calcule de la data inițierii proiectului.
În urma amenințării de a fi dată în judecată de Uniunea Europeană, România a trebuit să elimine din legislație prevederea ca, pentru categoriile carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, produse lactate și de panificație, marile magazine să vândă aceste produse în proporție de cel puțin 51% din volumul de marfă de la producători locali. Acum, un nou proiect legislativ prevede ca unitățile militare, spitalele, cantinele sociale, școlile, penitenciarele și alte instituții publice să fie obligate să cumpere numai bunuri alimentare de producție internă, realizate exclusiv din materii prime românești.
Schema de stat pentru companiile mari, prin care, după modelul ”IMM Invest”, statul va garanta credite, cu subvenționarea dobânzii, va avea un plafon de 8 miliarde lei, a anunțat joi ministrul Finanțelor, Florin Cîțu.