Guvernul pregătește majorarea deficitului bugetar la rectificarea bugetului de stat, au declarat surse oficiale, în contextul în care situația finanțelor statului s-a deteriorat în prima parte a acestui an, iar măsurile de corecție au fost insuficiente, deși Comisia Europeană a transmis încă din martie o scrisoare oficială Executivului pe care îl avertiza că riscă să nu respecte ținta actuală a deficitului, de 4,4% din PIB. Conform acelorași surse, Ministerul Transporturilor a solicitat la rectificare cea mai mare majorare a bugetului alocat, respectiv 16 miliarde lei în plus.
Fondul necesar pentru plata indemnizației angajaților din construcții și producerea materialelor de construcții, pe perioada întreruperii activității va fi lipsit de cota de 0,5% din valoarea devizului general al lucrărilor de construcții. Măsura este prevăzută în ordonanța de urgență a Guvernului privind reducerea cheltuieilor bugetare și va lipsi fondul de o sursă importantă prin care era acoperită de indemnizația pe perioada întreruperii activității, bani care se vor duce acum la buget.
Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), care va funcționa în coordonarea prim-ministrului, prin Secretariatul General al Guvernului (SGG), va avea 88 de angajați, la care se adaugă un președinte și doi vicepreședinți, fiecare cu câte doi angajați în subordine, ajungându-se astfel la 97 de angajați. Salarizarea personalului AMEPIP se va realiza la nivelul maxim al drepturilor salariale prevăzut pentru funcțiile publice din cadrul aparatului de lucru al Guvernului, majorat cu 50%, conform unei hotărâri adoptate de Executiv în acest sens și prezentate anterior de Profit.ro. Guvernul a adoptat totodată noi proceduri și criterii privind numirea membrilor consiliilor de administrație sau supraveghere ale companiilor de stat, indicatorii de perfromanță și modul de calcul al indemnizațiilor acestor membri.
Impozitul de 1% pe imobilele care depășesc valoarea de 500.000 euro, una dintre măsurile discutate de coaliția de guvernământ și agreate chiar de prim-ministrul Marcel Ciolacu, va alimenta un fond de împrumuturi pentru autoritățile locale fără resursele necesare confinanțării proiectelor de dezvoltare cu finanțări UE.
Guvernanții promit ca TAROM să treacă pe profit chiar de anul viitor. Ultimul an în care compania aeriană a înregistrat profit a fost 2007.