Ministerul Muncii a finalizat o prima varianta a noii legi a salarizării în sistemul bugetar, propunere care a fost trimisă Băncii Mondiale pentru fi calculate impactul și sustenabilitatea noilor grile salariale raportate la PIB-ul național, într-o proiecție care se întinde pe următorii 50 de ani, au declarat surse guvernamentale.
Premierul Ciolacu a dispus trimiterea Corpului de control al Guvernului la stadionul Steaua Ghencea, în scopul verificării modului de exploatare a complexului sportiv și de asigurare a cheltuielilor de funcționare a acestuia.
Guvernul a pregătit pentru discuția în Coaliție o serie de măsuri fiscale, printre care renunțarea la cota redusă de TVA de 5% - urmând să rămână doar cea generală de 19% și o singură variantă de cotă de redusă de 9% - precum și eliminarea scutirii de la plata contribuției la sănătate pentru angajații din sectorul construcțiilor, agricultură și industria alimentară, măsură care vine la pachet doar pentru constructori cu obligația de a majora salariul minim în domeniu de la 4.000 de lei la 4.500 de lei, au declarat surse oficiale. De asemenea, Guvernul vrea să fie discutată în Coaliție majorarea salariului minim începând din septembrie, de la 3.000 de lei la 3.300 de lei. Executivul vrea să crească impozitarea pentru microîntreprinderi și să pună PFA-urile să achite contribuția la sănătate la venitul real, nu plafonat ca acum.
Schema de ajutor de stat pentru industria materialelor de construcții se va numi CONSTRUCTPLUS, se va derula în perioada 2023-2026 de către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului și va avea un buget total de 600 milioane euro, respectiv 150 milioane euro anual, sumă asigurată de la bugetul de stat, conform ultimelor modificări aduse programului și adoptate prin ordonanță de urgență de către Guvern. Numărul total estimat al întreprinderilor care urmează să beneficieze de ajutor de stat în baza schemei este de 30, iar ajutoarele vor fi acordate în funcție de tipurile de investiții, în funcție de ajutorul maxim pentru fiecare regiune și de mărimea firmei. Ajutoarele vor putea fi acordate doar pentru o parte din județul Ilfov, dar nu și pentru municipiul București.
Ministerul Apărării Naționale va asigura transportul aerian pentru 46 de lucrări de artă realizate de Picasso și care vor fi prezentate, la București, în expoziția “Efectul Picasso”, organizată de Muzeul de Artă Recentă în colaborare cu Muzeul Picasso din Paris. Va fi vorba de două astfel de zboruri dus-întors, pentru că valoarea de asigurare cumulată a celor 46 de opere este de 136,5 milioane euro, iar legislația Franței nu permite ca un transport de bunuri de patrimoniu să depășească 75 milioane euro.