Operatorii economici de stat cu ”specific feroviar”, precum CFR Călători sau CFR Marfă, dar și alte companii subsidiare, vor putea majora cheltuielile de natură salarială față de nivelul programat în ultimul buget de venituri și cheltuieli, fără a mai respecta condiția reducerii pierderilor și/sau a plăților restante realizate în anul precedent.
”Nomazii digitali”, respectiv străinii care lucrează din România pentru o companie din afara țării, vor putea beneficia de scutire de la plata impozitului și contribuțiilor sociale doar 6 luni, respectiv 183 de zile pe an, prevede un proiect legislativ promulgat de șeful statului. În cazul în care locuiesc și muncesc mai mult în România pe parcursul unui an, nomazii digitali vor avea statut de rezident fiscal, iar veniturile acestora vor fi impozitate conform Codului fiscal.
După ce inițial senatorii din majoritatea de guvernământ, membri ai comisiei de sănătate, au decis să respingă accesul membrilor familiei și rudelor la dosarul medical al pacientului care a decedat fără a-și da acest acord, acum aleșii puterii au modificat ordonanța dată de Guvern în acest scop eliminând toate prevederile care facilitau accesul. Ca urmare, rudele pacientului ajuns la spital în stare de inconștiență și decedat ulterior vor trebui să se adreseze ca și până acum instanței pentru a obține dreptul de a accesa dosarul medical al celui apropiat.
Parlamentul, prin vot final în plenul Camerei Deputaților, a adoptat miercuri legea de aprobare a OUG nr. 186/2022 privind contribuția de solidaritate de 60% pe ″profiturile excesive″ ale companiilor din industriile de țiței, gaze, cărbune și rafinare, impusă la finalul anului trecut în aplicarea unui Regulament UE din octombrie 2022, cu tot cu amendamentul propus de coaliția de guvernare și prezentat anterior de Profit.ro, menit să oblige și OMV Petrom la plata contribuției.
Serviciul Român de Informații (SRI) va pune la dispoziție ANCOM analiza necesară pentru eliminarea conținutului cu caracter terorist și va urmări implementarea măsurilor de eliminare pe care Autoritatea le va emite la solicitarea serviciului, prevede un proiect de lege promulgat de președintele Iohannis. Alături de SRI, în primul rând, și ANCOM, în al doilea rând, Ministerul Afacerilor Interne și Inspectoratul General al Politiei Române au fost adăugate ca autorități competente în prevenirea utilizării abuzive a serviciilor de găzduire pentru diseminarea către public a materialelor de propagandă teroristă și a conținutului cu caracter terorist.