Perioada de licitație și încheiere a contractelor de închiriere a plajelor turistice de pe litoral, care în prezent este de cel puțin 55 de zile, va fi înjumătățită, conform unor noi proceduri pregătite de Guvern, la inițiativa ministerului de resort. Autoritățile se grăbesc astfel să liciteze închirerea plajelor pentru sezoanele estivale 2023-2024, având în vedere că anul trecut 200 de contracte de închiriere au încetat, iar veniturile statului riscă, altfel, să fie reduse cu 12,5 milioane lei. Guvernanții au pregătit și tarifele la care vor fi închiriate plajele.
În cazul în care proprietarul unei construcții ilegale, din zonele turistice, zonele de protecție a monumentelor istorice, respectiv realizate în limita a 200 de metri de la linia de coastă, din stațiunile turistice și din localitățile aflate pe litoralul Mării Negre, nu dă curs somației de desființare în 48 de ore, desființarea se va face în termen de 30 de zile de către autoritățile locale, față de 24 de ore cât prevede legea acum, stabilește o ordonanță adoptată de Guvern, prezentată anterior de Profit.ro. Atribuțiile de desființare sunt delagate, astfel, de la nivel central la nivelul administrației locale, iar somația de desfiițare va putea fi înmânată nu doar proprietarului, ci și altei persoane aflate la locul construcției sau unui membru al familiei sau unei persoane majore de la domiciliul proprietarului.
Compania finlandeză Nokian Tyres a solicitat Guvernului acordarea unui ajutor de stat regional ad-hoc pentru construirea unei noi fabrici de producție de anvelope în Oradea, investiție anunțată și estimată la 650 milioane euro. Guvernul va solicita Comisiei Europene acordarea ajutorului de stat regional ad-hoc va fi acordat sub formă de grant în valoare de aproximativ 99,55 milioane euro. Suma maximă a acestui ajutor, conform regulilor europene este de 100 milioane euro.
Compania națională aeriană TAROM este gândită să treacă pe profit chiar de anul viitor, conform planului de restructurare, actualizat și trimis acum Comisiei Europene, indică un document analizat de Profit.ro. Ultimul an în care compania aeriană a înregistrat profit a fost 2007.
Din cele aproape 3.000 de firme cu capital majoritar austriac din baza de date a ANAF, aproape o treime înregistrau spre finalul anului trecut bligații fiscale neachitate către bugetul de stat, totalizând 392 milioane de lei. Raiffeisen Bank, OMV Petrom, BCR, Immofinanz Services, XXXLutz Properties, Julius Meinl România, HS Timber Productions, Red Bull România, Porr Construct și Strabag, companii mari cu capital austriac, nu înregistrează obligații bugetare restante, precizează Ministerul Finanțelor.