Autoritatea de Supraveghere Financiară își propune să adopte mai multe măsuri menite să compenseze efectele ieșirii, cel târziu pe 19 mai, din perioada cu tarife plafonate la RCA. Pe lângă așteptata introducere a tarifului de referință, care va fi pur orientativ, și acțiunile de educare și informare a populației, Autoritatea propune și o măsură cu efecte directe care, dacă se va aplica, va constitui o noutate absolută în România. Este nevoie, însă, de o modificare substanțială a legislației, mai ales în ceea ce privește sistemul bonus-malus.
Doar o treime din cele 8,8 milioane de locuințe din România sunt asigurate în caz de cutremur, majoritatea pe o sumă limitată la 20.000 de euro. În ciuda faptului că România este una dintre puținele țări europene în care există o firmă care are ca scop principal creșterea numărului de asigurări, perspectivele sunt sumbre din acest punct de vedere. Pagubele, în caz de eveniment major, ar fi uriașe.
UNSAR și UNSICAR vor forma o comisie mixtă care va analiza posibilitățile de îmbunătățire a contractelor dintre cele două părți. Intenții în aceeași direcție are și nou înființatul Patronat al Brokerilor de Asigurare, care nu a întreprins, până acum, nici o acțiune în acest sens, dar spune că vrea să analizeze problemele cu fiecare asigurător în parte, nu la nivel global.
Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor, entitatea care emite polițele obligatorii de locuință, ar avea de administrat și de achitat în jur de 160.000 de dosare de daună în cazul unui cutremur de dimensiunile celui din 1977, au arătat, pentru Profit.ro, mai multe surse. Într-un scenariu optimist, care ia în calcul despăgubiri medii de doar 10.000 de euro pe dosar, suma pe care PAID ar trebui să o achite este de 1,6 miliarde de euro.