Anterior, în ultimii aproape 2 ani, nu mai fusese raportat nici un astfel de contract. Însă acum, țara vecină, care a pierdut anul acesta nu mai puțin de 9.000 MW instalați de centrale de producție de electricitate din cauza atacurilor Federației Ruse, este nevoită să importe tot mai mult din Europa, la niveluri fără precedent.
Explicațiile sunt temperarea caniculei, care a dus la reducerea consumului, revenirea în activitate a reactorului 1 de la centrala nucleară Cernavodă și majorarea semnificativă a producției de energie a parcurilor eoliene, care până acum a fost extrem de slabă în iulie.
Compania de stat Romgaz, cel mai mare producător și operator de înmagazinare de gaze naturale din România, totodată producător de energie electrică, și-a majorat producția de gaze cu 4,3% în primul semestru al anului, la 2,4869 miliarde metri cubi.
Guvernul pregătește majorarea numărului de angajați la stat care beneficiază de majorarea cu 50% a salariilor pentru că sunt implicați în gestionarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României.
Centrele de date din România care consumă energie electrică la putere de peste 1 MW ar putea ajunge prin lege să recupereze și să utilizeze căldura reziduală emisă, inclusiv prin livrarea acesteia în rețele centralizate de încălzire sau răcire, potrivit unui document guvernamental.