Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a primit din nou o singură ofertă, la cea de-a șasea tentativă consecutivă din ultimii ani 8 ani de a contracta retehnologizarea amenajării hidroenergetice (AHE) Vidraru, cu putere instalată de 220 MW, una dintre cele mai importante centrale de producție de electricitate din România, după ce cele 5 proceduri de achiziție anterioare, organizate din 2016 încoace, au eșuat, de cele mai multe ori din cauza neconformității ofertelor primite cu cerințele caietului de sarcini.
Neozeelandezii au fost avertizați oficial că între orele 7 și 9 ale dimineții de vineri ar putea surveni o criză de aprovizionare cu energie electrică, existând riscul ca producția să nu fie suficientă pentru a acoperi integral cererea, și au fost îndemnați să își reducă consumul, pentru ca sistemul energetic să poată fi menținut în echilibru.
Municipalitatea Sectorul 3 al Capitalei vrea să instaleze sisteme de panouri fotovoltaice de tip on-grid, racordate la rețeaua de distribuție a energiei, cu putere instalată totală de peste 4,5 MW, pe acoperișurile creșelor, grădinițelor, școlilor și liceelor din sector, relevă date analizate de Profit.ro. Sistemele ar urma să dispună și de instalații de stocare în baterii a electricității produse.
Guvernul vrea să ia peste 800 de milioane de lei din Fondul de Mediu, alimentat din vânzarea de certificate de emisii de gaze cu efect de seră (CO2) alocate gratuit României, și să finanțeze cu suma respectivă un număr de 18 proiecte de construire de rețele de distribuție a gazelor naturale, cele mai multe din mediul rural.
Un proiect de ansamblu de producție de energie regenerabilă din vânt, compus din 3 parcuri eoliene ce ar urma să fie amplasate pe teritoriile a 4 comune din județul Botoșani, a ajuns în fază acordului de mediu.