Investițiile publice au coborât, după opt luni, în principal din cauza slabei absorbții a fondurilor europene. Însă, ceea ce pare o problemă pentru economie este un ajutor pentru Guvern, care poate, astfel, să atingă ținta de deficit, mai ales după ce în zona salariilor a fost, deja, nevoie de 4 miliarde lei în plus față de anul trecut.
Contractele de închiriere sunt noua țintă a Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), care va începe, inițial, o campanie de informare a proprietarilor și, apoi, va efectua controale și va aplica sancțiuni, a declarat președintele Fiscului, Dragoș Doroș, la postul public de televiziune. Piața chiriiilor a devenit o prioritate pentru Fisc după ce a constatat că declararea unor sume modice "este un fenomen" și, prin urmare, impozitele datorate bugetului ar fi mai mici decât în realitate.
Legislația referitoare la registrul general de evidență a salariaților (REVISAL) va cuprinde noi obligații pentru angajatori, cum sunt transmiterea datelor pentru contractele de muncă temporară, evidența angajaților detașați sau cerința ca instituțiile publice să înființeze registrul pentru personalul plătit din fonduri publice.
Președintele ANAF, Dragoș Doroș, a anunțat recent, în cadrul unei întâlniri cu FIC – Consiliul Investitorilor Străini, o serie de măsuri care vor reduce povara administrativă, cum ar fi transformarea ANAF într-o instituție modernă și digitalizată și încurajarea funcționarilor să ofere asistență privind aspectele practice ale legislației fiscale, informează un comunicat al FIC.
Deficitul bugetar înregistrat în primele opt luni din 2016 este de 0,42% din PIB, în condițiile în care ținta pentru anul în curs este de 2,95% din PIB, datorită colectării taxelor peste programul bugetar, dar și a cheltuielilor prudente, a explicat ministrul Finanțelor, Anca Dragu, în parlament. Ea a precizat că nu există niciun pericol de depășire a țintei de deficit, mai ales că fondurile de rezervă acumulate în Trezorerie sunt estimate să acopere necesarul de finanțare pentru cinci luni.