Persoanele fizice, persoanele juridice, entitățile fără personalitate juridică, precum și sediile secundare care au obligația înregistrării ca plătitori de impozit pe salarii, dar care nu depun în termenele prevăzute de legislația în vigoare declarația de înregistrare fiscală, sunt înregistrate fiscal din oficiu, sau la cererea altei autorități care administrează creanțe fiscale, informează Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).
Redefinirea noțiunii de exportator de la 1 mai 2016, prin intrarea în vigoare a noului Cod Vamal european, a transformat o mare parte dintre tranzacțiile în lanț la export în vânzări locale cu TVA. Din acest motiv, acest tip de tranzacții trebuie analizat atent pentru a nu apărea riscul de a datora TVA de 20%, a explicat Mihai Petre, senior Manager Servicii Fiscale, Deloitte.
Inspectorii Fiscului sunt obligați să depună sesizări penale pentru orice suspiciune de infracțiune, iar contribuabilii le răspund cu plângeri pentru abuz în serviciu. Din aceste motive, ANAF are un stoc mare de plângeri penale trimise la parchete, nereușind să recupereze sumele din dosare, iar majoritatea inspectorilor au acțiuni deschise în instanțe.
ANAF va aplica noi criterii de selecție pentru clasificarea marilor contribuabili la buget, de la începutul anului viitor, astfel încât companii cu nume sonore, firme mari, dar aflate în insolvență, precum și grupuri de societăți afiliate să fie administrate unitar, a declarat, pentru Profit.ro, președintele instituției, Dragoș Doroș.
Jumătate din sumele contestate la Fisc stau nesoluționate, întrucât inspectorii au făcut, în paralel, sesizări penale care blochează analiza dosarelor. În aceste condiții, companiile nemulțumite de controale sunt nevoite să aștepte cu anii o rezolvare, timp în care ajung să riște insolvența, fie pentru că sunt forțate să achite obligații în plus la buget și nu au bani, fie pentru că au măsuri asiguratorii pe active.