Acționarii operatorului sistemului de transport gaze autohton,Transgaz, au aprobat achiziționarea unei participații de 51% din capitalul social al Petrostar S.A. Ploiești, principala companie de inginerie tehnologică, proiectare și consultanță pentru industria extractivă de petrol și gaze din România la un preț maxim de 4,5 milioane lei.
Statul român ar urma să încaseze de la Oil Terminal, compania care controlează sistemul de încărcare descărcare a produselor petroliere transportate maritim, dividende de aproximativ 11,8 milioane de lei, o sumă de aproape două ori mai ridicată decât cea stabilită inițial, în cazul în care Consiliul de Administrație votează favorabil solicitarea principalului acționar, Ministerul Energiei (cu 87,75%), de acordare a unui dividend de 0,00447719 lei/acțiune.
Revenirea ninsorii și a temperaturilor reduse, de sub zero grade noaptea, după începerea oficială a sezonului de reumplere a depozitelor, face ca România să își acopere mai mult de o pătrime din consumul curent din importuri, inclusiv din Ungaria, în raport cu care de obicei era exportator și nu importator net. Și asta în pofida faptului că, așa cum a anunțat Profit.ro, începând de anul trecut, România este cel mai mare producător de gaze din UE, devansând Olanda.
Revenirea iernii după începerea oficială a sezonului de reumplere a depozitelor face ca România să se bazeze pe importuri pentru acoperirea consumului intern și chiar pentru înmagazinarea unor cantități de gaze.
Rompetrol Rafinare SA, companie deținută de grupul kazah KMG și care operează cea mai mare rafinărie autohtonă, Petromidia, își propune să-și reducă în 2025 pierderile la 24 milioane de dolari, după ce în 2024 a raportat un rezultat negativ de 78 milioane dolari.