Energocom SA, traderul de stat de la Chișinău, a semnat primul său contract de achiziție pe termen lung cu OMV Petrom, cel mai mare producător de petrol și gaze din România, în vederea alimentării Republicii Moldova cu gaze provenite din proiectul offshore Neptun Deep, care va deveni productiv din 2027.
Un tribunal din Cehia a blocat în cel de-al 12-lea ceas semnarea unui contract de peste 18 miliarde de dolari de către o filială a principalei companii de electricitate din țară, CEZ, prezentă și pe piața din România, cu KHNP din Coreea de Sud, parte a concernului care va retehnologiza și centrala de la Cernavodă, pentru construirea unei noi centrale nucleare.
Livrările Gazprom către Europa prin singurul gazoduct încă funcțional, TurkStream, prin care intră gaze inclusiv în România, au scăzut în aprilie cu 7,3% față de luna precedentă, până la 41,7 milioane de metri cubi pe zi, însă au crescut cu 1,2% față de aceeași lună a anului trecut, când au fost transportate 41,2 milioane mc/zi, conform analizei Profit.ro.
România a continuat să se claseze în topul celor mai scumpe piețe de energie din Uniunea Europeană și în aprilie și, implicit, în acest an. Prețul mediu al energiei de pe piața pentru ziua următoare operată de OPCOM, cea mai importantă piață de energie autohtonă, a fost cel de-al cincilea cel mai ridicat preț din UE în aprilie și cel de-al patrulea de la începutul anului până în prezent, mecanismul de cuplare făcând ca România să își asigure o parte importantă din energie, mai ales la ore cu consum ridicat, din import.
România va înregistra o perioadă record de cel puțin 9 zile consecutive în care prețurile energiei la miezul fiecărei zile vor fi negative, ca urmare a producției masive de energie regenerabilă din Europa, importate prin mecanismul de cuplare a piețelor spot. Până în prezent, prețuri negative erau înregistrate doar în weekend și de sărbători, când consumul atât intern, cât și cel european, era redus, ca urmare a absenței cererii industriale.