Hidroelectrica, furnizorul cu cel mai redus preț al energiei electrice pentru consumatorii casnici, va majora prețul energiei active cu 60%, începând cu 1 aprilie, ceea ce va conduce la un preț final, cu tot cu taxe, de peste un leu/KWh.
România a fost și în 2024, pentru al treilea an consecutiv, cel mai important furnizor de benzină al Ucrainei, rafinăria Petrobrazi continuând să fie principala sursa de alimentare a Kievului. Proprietarul acesteia, OMV Petrom, și-a majorat cu aproape 40% cantitățile livrate Kievului de la 206 mii tone în 2023 la 283 mii tone în 2024, conform analizei Profit.ro.
Grupul maghiar MOL, cel de-al treilea distribuitor de carburanți de pe piața autohtonă, cu o cotă de 17%, a înregistrat în 2024 un volum record de vânzări de carburanți în România, cu aproximativ 1% superior recordului istoric precedent, înregistrat în 2021, relevă datele analizate de Profit.ro.
Saipem, câștigătoarea contractului principal, de 1,6 miliarde euro pentru dezvoltarea celui mai important proiect offshore de gaze din România, Neptun Deep, este aproape de o fuziune cu firma rivală norvegiană Subsea 7, a anunțat ziarul italian La Repubblica fără a cita surse.
România va importa astăzi o cantitate mai mare de gaze (17,5 milioane mc) decât va extrage din depozite (17,2 milioane mc) pentru prima dată în această iarnă. Chiar dacă aproape o treime din gazele importate sunt reexportate către Republica Moldova, acestă tendință va continua, probabil, în zilele următoare, anunțate ca fiind geroase, iar prețurile pe piața internă se vor situa peste plafonul de 310 lei/MWh impus furnizorilor clienților casnici, din care însă numai jumătate reprezintă costul de achiziție, restul fiind tarife și taxe, conform analizei Profit.ro.