Companiile din România extrag, începând de luni, 14 noiembrie, din depozitele operate de Depogaz și Depomureș mai mult gaz decât înmagazinează. Vremea caldă de până la începutul acestei săptămâni a favorizat înmagazinarea de gaze, gradul de umplere al depozitelor ajungând luni la un nivel record, de 98,35%, și anume 32,25 TWh.
Populația și companiile autohtone și-au redus nivelul consumului de gaze cu 23% în octombrie și cu 24,7% în primele 9 zile ale lunii noiembrie, comparativ cu perioadele similare ale anului trecut. Reducerea consumului de gaze din România este superioară celei din Europa Occidentală, de 22%. Motivele sunt însă aceleași: vremea neobișnuit de caldă și distrugerea cererii, mai ales a micilor companii, care nu au beneficiat de plafoane atât de darnice precum consumatorii casnici, ca urmare a exploziei prețurilor.
Operatorul de stat al terminalului petrolier din Portul Constanța, Oil Terminal, a terminat primele trei trimestre ale acestui an cu un profit net de 28,6 milioane lei, cu 51% peste cel aferent perioadei similare din 2021 (18,9 milioane lei).
Operatorul de transport gaze, Transgaz și-a majorat de 2,5 ori profitul net în primele 9 luni al anului, la 266 milioane lei, în special nu atât ca rezultat al activității de expoatare, ci ca efect al evoluției veniturilor financiare, influențate de actualizarea activelor reglementate cu rata inflației.
Marți s-a efectuat pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) pentru prima dată în ultimele 4 luni o tranzacție cu un termen de livrare mai mare de o lună. Cantitatea comercializată a fost una modică, de 360 MWh, de aproape 50 de ori mai redusă decât cea aferentă ultimei tranzacții similare efectuate pe 11 iulie.