România va depăși, luni dimineață, pragul de 3 miliarde metri cubi de gaze înmagazinate, cu 701 milioane peste nivelul de la aceeași dată a anului trecut, potrivit operatorului național de transport, Transgaz. Cantitatea de gaze depozitate corespunde unui grad de umplere a depozitelor de 97,7%.
Grupul MOL, deținut de statul maghiar, a înregistrat cele mai reduse vânzări în România din istorie în acest an, cu excepția celor din 2020, din pandemie, când cererea a fost distrusă de carantinarea economiilor. Vânzările MOL din România au avut o evoluție contrară celor ale grupului din celelalte state unde activează, unde cererea a fost stimulată artificial de plafonarea prețurilor, în special în Ungaria. Potrivit companiei maghiare, taxele excepționale și reglementările privind prețul carburanților în Europa Centrală și de Est au avut un impact de aproximativ 1,18 miliarde dolari asupra rezultatelor MOL în primele 3 trimestre ale anului.
Benzina standard a sărit de 7 lei/l în toate stațiile din capitală în urma scumpirilor efectuate de toate marile companii distribuitoare de carburanți în ultimele 24 de ore. Vineri, liderul pieței, OMV Petrom a majorat cu 4 bani/l atât prețul benzinei, cât și pe cel al motorinei, în timp ce Lukoil a crescut doar prețul benzinei cu 2 bani/l, suficient însă ca în niciuna din stațiile sale să nu mai fie comercializat acest combustibil la un preț mai mic de 7 lei/l. Aceasta este prima scumpire a dieselul-ui efectuată în ultimele 2 săptămâni, perioadă în care prețul benzinei s-a majorat de mai multe ori
Prețul spot al gazelor s-a majorat de 2,5 ori în ultimele zile atât pe Bursa Română de Mărfuri (BRM), cât și pe cea mai importantă piață regională, cea austriacă, CEGH, după ce cu numai 2 zile în urmă atinsese cel mai redus nivel din ultimele 15 luni. Motivul: exporturile de gaze rusești prin Turk Stream s-au redus de la începutul acestei luni cu o treime, chiar dacă cel prin cealaltă rută funcțională, cea ucraineană, a rămas la aceași nivel, în special cel către România și Ungaria.
Exportul de gaz rusesc către Europa prin Turk Stream s-a redus cu o treime începând cu luna noiembrie, de la un volum de aproximativ 330 GWh/zi la unul de 230 GWh/zi, în urma scăderii cererii României și Ungariei, cauzată de vremea neobișnuit de caldă și de gradul ridicat de umplere a depozitelor. Exportul gazului rusesc prin cealaltă rută funcțională către Europa, cea ucraineană, a rămas la același nivel ca în octombrie, de 450 GWh/zi.