Republica Moldova a apelat la ajutorul României pentru a evita o criză a energiei electrice, după ce Ucraina a interzis exportul de electricitate, însă preferă piața ucraineană pentru a-și rezolva criza de pe piața gazelor. În pofida crizei de alimentare cu gaze în care se află, dar și a declarațiilor administrației de la Chișinău, nicio companie de peste Prut, nici măcar cea desemnată de guvernul modovean, Energocom, nu a înmagazinat niciun mc de gaz în România. În plus, interconectorul de la Ungheni este în continuare nefolosit, deși Transgaz scoate zilnic la licitație capacitate de rezervat.
OMV Petrom, cea mai importantă companie de petrol și gaze din România, este interesată să acceseze camera de date a proiectului de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD), singura exploatare offshore de gaze nouă din Marea Neagră, deschisă de acționarii Black Sea Oil&GAS (BSOG), fondul de investiții Carlyle și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), au precizat pentru Profit.ro surse din piață.
Șoferii din capitală mai pot cumpăra motorină la un preț inferior celui de 8,5 lei/l doar într-o singură stație din capitală, în urma scumpirilor de 4 bani pe litrul de benzină și motorină efectuate în ultimele ore de toți distribuitorii de carburanți.
Acționarii Black Sea Oil&GAS (BSOG), grupul Carlyle și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), au solicitat instituțiilor abilitate crearea unei camere de date a proiectului de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD), singura exploatare offshore de gaze nouă din Marea Neagră, în vederea asocierii cu o terță parte sau chiar a vânzării companiei, au precizat pentru Profit.ro surse oficiale.
Carburanții, atât benzina, cât și motorina, s-au scumpit cu peste 50 de bani în ultima lună, după ieftinirile considerabile din cele 3 luni precedente, în urma deciziei liderului pieței, OMV Petrom, de a majora luni prețurile cu 4 bani/l.