Republica Moldova ar putea importa gaze din România nu numai prin punctul de interconectare de la Ungheni, pe care, cel puțin deocamdată, refuză să-l utilizeze, ci și prin cel de la Isaccea, de pe coridorul Transbalcanic, care nu mai este folosit de mai mult timp. Operatorul de sistem și transport gaze de la Chișinău, Moldovatransgaz, a anunțat că de la 1 noiembrie va scoate la licitație, pe platforma regională RBP, rezervarea capacităților în punctele de interconectare aflate pe traseul coridorului Transbalcanic, prin care, până în urmă cu câțiva ani, era exportat gazul rusesc către România, Turcia, Bulgaria, Grecia și celelalte state din peninsulă și care între timp a fost înlocuit de Gazprom cu Turk Stream.
România a ajuns la un grad de umplere de peste 95% al depozitelor sale subterane de înmagazinare a gazelor naturale, situându-se pe poziția a 8-a în UE în topul procentual al înmagazinărilor efectuate. Și asta în pofida faptului că, de la începutul lunii octombrie, Depogaz a declanșat operațiunile de extragere a gazelor din unele din depozitele sale, arată date consultate de Profit.ro. În continuare, volumul de gaz injectat în ultimele zile este de aproape două ori mai ridicat decât cel extras.
Vremea caldă și nivelul ridicat al înmagazinărilor din Europa au făcut ca România să nu mai exporte gaze către Ungaria, ci chiar să importe, pentru prima dată în ultimele 4 luni, timp de 2 zile, gaze din țara vecină. Cum prețul de pe cea mai importantă piață regională, cea austriacă CEGH se situa cu peste 17 euro/MWh sub cel de pe BRM, weekend-ul trecut, fluxul s-a inversat, traderii preferând să intermedieze tranzitul de gaze din Austria, via Ungaria, către România. Ungaria a anunțat recent căva refuza să adere la mecanismul obligatoriu de întrajutorare solidară cu gaze naturale între statele membre UE.
Prețul spot al energiei electrice din România a fost joi cel mai ridicat din Uniunea Europeană, bombardarea infrastructurii electrice din Ucraina de către Rusia și criza energetică declanșată în Republica Moldova transformând Europa de Est în cea mai scumpă piață a energiei din Europa. Iar situația va continua, potrivit oficialilor ucraineni atacurile rusești afectând 30-40% din infrastructura electrică din țara vecină.
Ministrul de finanțe al guvernului austriac, Magnus Brunner, a anunțat că se va deplasa la Abu Dhabi în luna noiembrie pentru a negocia soarta grupului OMV, cea mai mare companie de hidrocarburi din Europa Centrală și principal acționar al Petrom, cu celălalt important acționar, Mubadala Petroleum and Petrochemicals Holding Company L.L.C (MPPH).