Liderul pieței de distribuție a carburanților, OMV Petrom, a ieftinit sâmbătă din nou și în mod substanțial carburanții - atât benzina, cât și motorina – cu câte 15 bani/litru, la doar două zile după ce operase o modificare în jos similară a prețurilor, replicată ulterior și de concurenți relevă date analizate de Profit.ro. Benzina standard a coborât sub 7 lei/l în toate stațiile operate de companie în capitală.
Cei mai importanți distribuitori de carburanți de pe piața autohtonă, Lukoil, MOL și Rompetrol, au micșorat în ultimele 24 de ore prețurile practicate atât la benzină cât și la motorină cu 15 bani/l, urmând exemplul liderului pieței, OMV Petrom, care a adoptat această măsură încă de joi dimineață. În urma ieftinirilor de vineri și aplicării reducerii de 50 de bani/l, convenită de guvern și companii până la finalul acestei luni, în prezent există în București 4 stații, una Petrom și trei Lukoil, în care prețul benzinei a coborât sub 7 lei/l.
Compania de stat Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, a fost desemnată furnizor de ultimă instanță (FUI) de gaze de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), ceea ce înseamnă că va fi nevoită să îi preia în portofoliu pe clienții finali care rămân fără furnizor. Și Premier Energy, care, începând din luna iunie nu mai era furnizor de ultimă instanță, neîndeplinind condițiile de eligibilitate ca urmare a ratingului financiar, a fost redesemnat FUI. Urmează Enel.
Liderul pieței de distribuție a carburanților, OMV Petrom, a ieftinit joi carburanții, atât benzina, cât și motorina, cu 15 bani/l, relevă date analizate de Profit.ro. Astfel, prețul benzinei a coborât, după aplicarea reducerii de 50 de bani convenită de Guvern cu companiile, sub pragul de 7 lei/l într-una din stațiile companiei din capitală. Un astfel de preț nu a mai fost înregistrat de la finalul lunii februarie, de dinaintea începerii invaziei Rusiei în Ucraina.
Diferența dintre prețul spot al gazului de pe cea mai importantă bursă regională, cea austriacă CEGH, și cel de pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) s-a prăbușit, de la aproape 90 de euro/MWh la 5 euro/MWh într-o singură lună. În timp ce prețul de pe bursa austriacă a scăzut, cel de pe cea internă s-a majorat, iar importurile de gaze ale României s-au înjumătățit. Foarte probabil acestea sunt efecte ale nou adoptatei ordonanțe de urgență de modificare a legislației de temperare a prețurilor, intrată în vigoare de la 1 septembrie.