OMV Petrom, liderul pieței distribuitoare de carburanți, a majorat vineri prețul motorinei cu 8 bani pe litru, după ce marți și miercuri scumpise combustibilul diesel cu câte alți 4 bani/l . Lukoil a crescut la rândul său prețul combustibilul diesel cu un ban pe litru, în timp ce ceilalți mari distribuitori au preluat exemplul OMV Petrom de joi și au scumpit benzina cu 3-4 bani/l. Motivul: tensiunea pe piața locală și regională a carburanților, în special cea a motorinei, s-a tensionat în urma închiderii, pentru a patra oară în acest an, a 2 dintre liniile de încărcare ale terminalului CPC de la Novorosisk prin care rafinăriile autohtone importă țiței kazah.
Prețul benzinei practicat în stațiile Petrom și OMV s-a majorat joi cu 4 bani pe litru, aceasta fiind prima scumpire din ultimele 2 luni, interval în care prețul combustibililor s-a redus cu peste 1,2 lei/l. Motorina a început să se scumpească încă din urmă cu 3 zile. Spre deosebire de OMV Petrom, concurenții săi, Lukoil, MOL și Rompetrol, au redus joi prețul benzinei cu un ban pe litru, așa cum a făcut liderul pieței miercuri, însă probabil că zilele următoare vor efectua scumpiri la rândul lor, după modelul celor efectuate la motorină, unde au crescut prețurile joi cu 3-5 bani pe litru, în condițiile în care OMV Petrom a decis păstrarea celor de miercuri.
Liderul pieței de carburanți, OMV Petrom, a majorat miercuri prețul motorinei cu 4 bani/l, după ce cu numai o zi în urmă efectuase prima scumpire din ultimele 55 de zile, interval în care prețul combustibililor s-a redus cu peste un leu. Și Lukoil a crescut miercuri prețul combustibilului diesel cu 2 bani/l. În schimb, liderul pieței a redus cu un ban pe litru prețul benzinei atât în stațiile Petrom, cât și în cele OMV.
Gazprom nu a limitat livrările de gaze prin TurkStream, dimpotrivă acestea aflându-se în ultima săptămână aproape de maximele acestui an, maxime înregistrate în luna iulie. Reducerea semnificativă a livrărilor către România de la finalul săptămânii trecute pare a fi fost o problemă autohtonă, care nu avut o motivație geopolitică, ci una comercială. Traderii au considerat că prețul de pe piața autohtonă este prea mic comparativ cu cel de pe celelalte piețe regionale, preferând să-și vândă gazul contractat de la Gazprom pe alte piețe mai profitabile. După majorarea cu peste 20% a prețului pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) importurile și-au revenit la nivelul de la începutul săptămânii trecute.
Prețul mediu al energiei electrice cu livrare în ziua de marți a atins un nou record istoric, de peste 3000 de lei/MWh, fiind cel de-al doilea preț ca mărime pentru această zi din Europa, după cel din Ungaria. Pe lângă presiunea externă, prețuri de peste 610 euro/MWh fiind înregistrate și pe alte piețe regionale, o presiune suplimentară a fost pusă de oprirea accidentală a centralei Romgaz de la Iernut, în urma unei avarii. Recordul a rezista doar o zi, pretul mediul al energiei cu livrare in ziua de miercuri fiind cu 75 de lei superior celui aferent livrarilor de marti.