Diferența dintre prețul motorinei și cel al benzinei a sărit de un leu pe litru, în urma deciziei de ieftinire cu 10 bani/l, efectuate vineri de OMV Petrom, relevă date analizate de Profit.ro. În ultimele 10 zile, prețul motorinei s-a majorat cu aproximativ 20 de bani/l, iar cel al benzinei a scăzut cu 11 bani/l în stațiile operate de liderul pieței. Motivul: dacă România își acoperă consumul de benzină din producția internă, în ceea ce privește combustibilul diesel, ea este importatoare netă, ca și majoritatea celorlalte stete din UE.
Prețul gazului tranzacționat pe piața pentru ziua următoare operată de Bursa Română de Mărfuri (BRM) a coborât miercuri sub 1.000 de lei/MWh, nivel înregistrat ultima dată în urmă cu 2 săptămâni, când trader-ii au limitat cantitatea de gaze intrată în România, ca urmare a faptului că prețul din România ajunsese cu 90 de euro sub cel de pe cea mai importantă bursă regională, cea CEGH din Austria. Diferențialul de preț dintre cele 2 piețe a ajuns din nou la 80 de euro/MWh pe 29 august, ceea ce a condus din nou la o înjumătățire a importurilor destinate pieței autohtone.
Diferența dintre prețul motorinei și cel al benzinei a ajuns din nou la 90 de bani/l, nivel la care se situa în luna aprilie, în urma unei noi scumpiri a combustibilului diesel cu 4 bani/l, dar și a ieftinirii benzinei cu 2 bani/l, efectuate marți de OMV Petrom. În ultima săptămână, prețul motorinei s-a majorat cu 20 de bani/l, iar cel al benzinei cu numai 2 bani/l în stațiile operate de liderul pieței. Motivul: deficitul combustibil diesel de pe piața autohtonă, dar și europeană, România fiind importatoare netă de motorină.
Energia tranzacționată pe piața pentru ziua următoare, echivalentă cu aproximativ 52% din consumul intern, înregistrează recorduri, ca urmare a dezechilibrului dintre cerere și ofertă de la nivel local, dar și european. Capacitățile de producție autohtone, dar și europene, sunt insuficiente pentru a atenua șocul creat de embargourile impuse de UE, dar și limitările de către Rusia a exporturilor de materii prime energetice. În România, energia cu livrare în ziua de luni a sărit de 3.500 lei/MWh, de 10 ori peste media prețului energiei marfă din plafoanele impuse de Guvern furnizorilor pentru facturarea diferiților consumatori.
Rafinăriile românești ar putea fi nevoite să caute țiței alternativ nu numai țițeiului rusesc, ci și țițeiului alternativ celui rusesc identificat până în prezent, cel kazah. Potrivit presei ruse, cele 2 linii din 3 de încărcare ale terminalului CPC de la Novorosisk, ar urmă să fie nefuncționale până în primăvara anului viitor. În plus, o presiune suplimentară ar putea veni și de pe partea de cerere, cea mai mare rafinărie din regiune, cea a OMV de lângă Viena, care în prezent funcționează la 20% din capacitate, urmând a redeveni funcțională la capacitate normală în luna septembrie. Aproape 40% din țițeiul procesat în rafinăria austriacă înainte de declanșarea conflictului din Ucraina era țiței kazah, iar 8% rusesc, pe care OMV a anunțat că-l va înlocui cu alte tipuri de petrol, probabil tot kazah.