Benzina s-a scumpit cu 4 bani pe litru în ultimele 24 de ore la stațiile operate de principalii distribuitori din București, nemaiexistând nicio stație în care ea să poată fi achiziționată la un preț inferior celui de 8 lei/l. Astfel, cea mai ieftină benzină poate fi cumpărată în capitală cu 8,03 lei/l la 3 stații Lukoil. Prețul motorinei a rămas neschimbat de mai mult de o săptămână, ceea ce face ca diferența de preț dintre prețul combustibilului diesel și cel al benzinei să coboare și la 69 de bani/l, în cazul stațiilor OMV, de la aproape 90 bani/l, cât era pe 8 mai.
Producția de energie eoliană considerabilă a condus miercuri la exporturi record pentru România în ultima perioadă, dar și la o reducere a prețurilor pe piața spot operată de OPCOM, unde s-au înregistrat printre cele mai mici prețuri din Europa.
Lupta pentru putere la conducerea OMV, principalul acționar al celei mai importante companii de petrol și gaze din România, OMV Petrom, pare a fi câștigată de tabăra petrochimică, condusă de actualul CEO Alfred Stern. În weekend, compania a anunțat că mandatul vicepreședintelui Johann Pleininger, șef al diviziei de explorare și producție a Grupului austriac, membru al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom și adept al separării activității de petrol și gaze de cea de petrochimie, nu va mai fi reînnoit la expirarea acestuia la mijlocul anului viitor.
Diferența dintre prețul motorinei și cel al benzinei comercializate în România a scăzut de la peste 90 de bani/l la sub 80 de bani/l în urma scumpirii accelerate a benzinei din ultimele 2 săptămâni. Marți, în timp ce prețul combustibilului diesel a rămas același în stațiile principalilor distribuitori, nefiind modificat decât marginal în ultima săptămână, prețul benzinei a fost majorat cu 4 bani/l în stațiile OMV și Petrom, cu 5 bani/l în stațiile Lukoil și cu 2 bani/l în cele MOL. În București, mai există doar 3 stații Lukoil cu preț situat sub 8 lei/l, mai exact 7,99 lei/l.
În urma stopării de către Gazprom a fluxurilor de gaze către Polonia și Bulgaria, Comisia Europeană a redactat un document cu recomandări, care urmează a fi aprobat miercuri, prin care cere statelor membre să se pregătească pentru „o întrerupere completă a aprovizionării cu gaze rusești”. Printre măsurile propuse: plafonarea temporară a prețului gazelor sau extinderea mecanismului de “solidaritate” și la alți “consumatori esențiali” europeni neacoperiți de actuala legislație.