Transelectrica, operatorul sistemului național de transport energie electrică, și-a redus cu 90% profitul net în primul trimestru al anului, de la 82 milioane lei în aceeași perioadă a anului trecut la 8 milioane lei, ca urmare a majorării cheltuielilor cu energia achiziționată de pe piața spot pentru acoperirea consumului propriu tehnologic.
Romgaz, principalul producător de gaze autohton, deținut majoritar de statul român, a profitat de explozia prețurilor, dublându-și în primul trimestrul anului profitul net, în pofida unei producții în scădere cu 0,3% și a unei cantități de gaze vândute mai redusă cu 16,7% față de cea din aceeași perioadă a anului trecut. Statul român este însă marele câștigător al majorării prețurilor, încasând numai din impozite pe producție o sumă mai mut decât dublă față de profitul net al companiei.
Prețul gazului cu livrare în ziua de următoare a crescut joi pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) cu 55 lei/MWh sau 12%, o evoluție similară cu cea de pe celelalte piețe europene, în condițiile în care Ucraina a închis o rută de transport a gazului rusesc către Europa, iar Rusia a anunțat că nu va mai trimite gaze pe bătrânul continent prin gazoductul Yamal-Europa, care tranzitează Polonia.
Prețurile spot, dar și cele ale gazului cu livrare în luna iunie, au atins pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) cel mai redus nivel din ultima lună și jumătate în pofida problemelor de tranzit apărute în Ucraina. Reducerea sezonieră a consumului, sub nivelul producției interne în România, a atenuat atât presiunea geopolitică, cât și cea exercitată de înmagazinările efectuate pentru sezonul de iarnă. Joi dimineață însă, prețul spot al gazului tranzacționat pe cea mai importantă bursă regional, cea austriacă CEGH, se majorase cu peste 13%, ajungând la 105 euro/MWh.
Companiile din România continuă să importe gaz rusesc prin gazoductul Turk Steam în pofida stopării de către Gazprom a livrărilor de gaze către Bulgaria, gigantul rus și trader-ii utilizând însă rețeaua de transport din statul vecin pentru furnizarea de gaze către state terțe, inclusiv România. Ca urmare a importurilor, de peste 60 GWh/zi, efectuate atât din Bulgaria, cât și din Ungaria, dar și consumului situat sub nivelul producției interne, înmagazinările de gaze s-au majorat în prima săptămână a lunii mai cu peste 700 GWh.