Vremea mai rece instalată în ultimele zile, care pare a se intensifica în următoarea săptămână, a condus la o revenire a prețurilor și volumelor mari pe piața spot a gazelor naturale. Astfel, după ce prețurile coborâseră la sub 300 de lei/MWh în urma încălzirii vremii și la volume de 75 GWh/zi, prețul mediu al gazelor cu furnizare în ziua de luni a urcat la 360 lei/MWh, iar volumele tranzacționate la 153 GWh, echivalând cu 60% din producția internă curentă.
Încălzirea vremii anunțată începând de mâine, care va avea ca efect o scădere a consumului, și implicit a cererii, atât în România, cât și în regiune, a coborât prețul spot al gazelor de pe Bursa Română de Mărfuri la nivelul celui de acum o săptămână, după ce luni ajunseseră la peste 450 lei/MWh, nivel nemaîntâlnit din decembrie 2022. Miercuri, gazele cu furnizare în ziua următoare s-au ieftinit cu 16%, după ce, în ziua precedentă prețul coborâse cu alte 12 procente.
România a coborât sub un grad de umplere a depozitelor la gaze de 40%, în prezent mai fiind înmagazinat doar un volum echivalent cu 13,4 TWh. Pentru a putea acoperi nivelul consumului intern, România a importat net, marți și miercuri, un volum record de gaze, cel puțin pentru această iarnă, de peste 10 milioane mc/zi, conform datelor analizate de Profit.ro.
Prețul gazelor s-a majorat luni semnificativ pe cea mai importantă piață din România, cea pentru ziua următoare operată de Bursa Română de Mărfuri (BRM), ajungând la peste 450 lei/MWh, nivel nemaîntâlnit din decembrie 2022. Cauzele: vremea rece, care conduce la majorarea consumului intern, cererea suplimentară venită din Republica Moldova și gradul redus de umplere a depozitelor. În plus, sursele de aprovizionare sunt limitate: TurkStream și TAP în sud-est și Ungaria, în vest.
OMV Petrom a acoperit în 2024 peste o treime din cererea de combustibili și gaze și o zecime din consumul de energie electrică ca urmare a funcționării la capacitate maximă a activelor, atât din upstream, cât și din downstream, în pofida mediului reglementator defavorabil, transmite, la Profit.ro TV, CEO-ul companiei, Christina Verchere.