Cantitatea de gaze autohtone care ar urma să fie exportată în Germania începând cu 2027, potrivit acordului OMV Petrom-Uniper, va reprezenta un procent de 2,2% din producția internă estimată pentru perioada 2027-2031 și de 4,4% din producția perimetrului Neptun Deep din aceeași perioadă de 5 ani, relevă analiza Profit.ro.
România a terminat anul 2024 pe poziția a treia în topul celor mai scumpe piețe spot de electricitate din Uniunea Europeană (UE), cu un preț mediu zilnic pe parcursul întregului an de 103,5 euro/MWh, fiind depășită doar de Irlanda (109 euro/MWh) și Italia 107,4 euro/MWh).
Prețul spot al gazelor pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) a sărit de 250 de lei/MWh la începutul acestui an în pofida consumului scăzut caracteristic perioadei de sărbători. Cotațiile intrazilnice sunt cu 100 de lei sau 66% peste cele din aceeași perioadă a anului trecut, când gazul costa 150 de lei/MWh.
Benzina se va scumpi cu 17 bani/l, iar motorina cu 16 bani/l în această prima zi a anului 2025, în urma deciziei Guvernului de actualizare cu rata inflației a accizelor, o scumpire mult mai redusă decât cea din acest an, de 72 de bani/l la motorină și 66 bani/l la benzină, efectuată în două etape, pe 1 ianuarie și pe 1 iulie.
Filiala OMV Petrom din Republica Moldova a scăpat, cel puțin temporar, de plata amenzii de 4 milioane de euro pe care i-o impusese Consiliul Concurenței din statul vecin pentru o presupusă „înțelegere de cartel” cu alte 5 companii, printre care și filialele Rompetrol și Lukoil de la Chișinău.