Reliberalizarea pieței de energie este întotdeauna dificilă și are efecte controversate după orice perioadă de “control al prețurilor”, mai ales una concepută la prețuri și de două ori sub cel de pe piața liberă. Piață care a fost practic suspendată, dacă nu chiar aproape desființată, ca urmare a intervenției statului și care va trebui să se reinventeze la rândul său.
România este marți cea mai scumpă piață de energie electrică din Europa, mai multe unități de producție de la hidrocentrala Porțile de Fier sau de la centrala pe gaz de la Brazi a OMV Petrom aflându-se în revizie, planificată sau accidentală, ceea ce pune presiune pe prețuri, România fiind nevoită să importe aproape 1.700 MWh la orele de vârf, în special seara, când prețul unui MWh sare de 3.000 lei/MWh.
Cea mai importantă companie de petrol și gaze din România și regiune, OMV Petrom, se așteaptă la o creștere a prețului gazelor pe bursa autohtonă, care în ultima săptămână a fost destul de volatil, evoluând între 157 și 185 lei/MWh, cel puțin pe piața spot.
România nu mai este cea mai scumpă piață spot a energiei din Uniunea Europeană, cum s-a întâmplat în trimestrul al treilea al acestui an, în luna octombrie, cu un preț mediu zilnic de puțin sub 90 euro/MWh, ocupând o poziție de mijloc, arată datele analizate de Profit.ro, care par a sugera că decuplarea piețelor est europene de cele occidentale s-a încheiat, cel puțin temporar.
Printre proiectele vizate a fi finanțate se numără sisteme ale grupului Panasonic.