Vremea friguroasă a majorat în dimineața și seara zilei de miercuri consumul intern la aproximativ 9.000 MW și implicit importurile la circa 2500 MW, ceea ce a condus la o scumpire a energiei spot pe OPCOM, prețul mediu al energiei cu furnizare în această zi din România fiind cel mai ridicat din Europa, 242 euro/MWh sau 1.203 lei/MWh.
Prețul gazelor și-a continuat marți ascensiunea cauzată de răcirea vremii și de incertitudinile privind funcționalitatea pe termen lung a singurului gazoduct care mai transportă gaze rusești în Europa, TurkStream, depășind pragul de 300 de lei/MWh pentru prima dată în ultimii aproape 2 ani. După o lungă perioadă de timp în care a fost exportator net de gaze, marți România a redevenit importator net.
Producția de hidrocarburi a celei mai importante companii de petrol și gaze din România, OMV Petrom, a scăzut anul trecut cu aproximativ 3,5%, de la o medie de 113 mii barili echivalent petrol pe zi (bep/zi) la una de 109 mii bep pe zi. În ultimul trimestru al anului, scăderea a fost mai puțin accentuată, de la 110 mii bep/zi la 107,2 mii bep/zi.
Incertitudinile legate de un presupus atac cu drone ucrainene a unui compresor al gazoductului TurkStream, singurul gazoduct prin care mai sunt transportate gaze în Europa, dar mai ales răcirea vremii care a condus la o creștere a cererii au majorat prețul spot al gazelor de pe piața autohtonă la maximul ultimilor 2 ani.
Trader-ul de stat din Republica Moldova, Energocom, a semnat un contract de achiziție a energiei electrice pe 21 de zile (perioada 10 - 31 ianuarie), pentru o cantitate de 30 MW în bandă cu OMV Petrom, pentru a acoperi o parte din deficitul de energie creat în urma sistării alimentarii centralei din Transnistria cu gaz rusesc, ceea ce a diminuat sensibil generarea de electricitate de peste Prut.