Pe fondul producției scăzute de energie regenerabilă, în special solară, România va înregistra miercuri cel mai mare preț mediu zilnic pe piața spot operată de OPCOM din acest an, de 320,35 euro/MWh sau 1593 lei/MWh, cu o cincime peste precedentul record, realizat chiar astăzi, de de 268 euro/MWh sau 1335,5 lei/MWh.
Pe fondul producției scăzute de energie regenerabilă, în special solară, România va înregistra marți cel mai mare preț mediu zilnic pe piața spot operată de OPCOM din acest an, de 268 euro/MWh sau 1335,5 lei/MWh, fiind cea de-a doua scumpă piață spot din UE, după Ungaria, unde prețul ajunge la 306 euro/MWh.
Grupul maghiar MOL, cel de-al treilea distribuitor de carburanți de pe piața autohtonă, cu o cotă de 17%, a înregistrat în primele trei trimestre ale anului vânzări record în România, de 586 mii tone carburanți, cu 10 mii tone sau aproape 1,7% peste cele din perioada similară a anului trecut, și cu 4 mii tone peste precedentul record, de 582 mii tone de carburanți, din primele trei trimestre ale anului 2021.
De Black Friday, Orange, liderul pieței locale de telecomunicații, și-a informat clienții persoane juridice că le majorează abonamentele cu 5%, invocând în acest sens, rata inflației din 2023.
Reliberalizarea pieței de energie este întotdeauna dificilă și are efecte controversate după orice perioadă de “control al prețurilor”, mai ales una concepută la prețuri și de două ori sub cel de pe piața liberă. Piață care a fost practic suspendată, dacă nu chiar aproape desființată, ca urmare a intervenției statului și care va trebui să se reinventeze la rândul său.