România a înregistrat în luna august cel de-al doilea cel mai ridicat preț al energiei spot din Uniunea Europeană, pierzând poziția de lider, pe care a ocupată-o în luna iulie, în fața Greciei. Chiar și așa, piața pentru ziua următoare operată de OPCOM rămâne cea mai scumpă piață europeană de la începutul trimestrului al treilea și până în prezent, relevă o analiză Profit.ro.
Prima unitate a centralei de la Cernavodă, care luni s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Național (SEN), a fost repornită în cursul acestei nopți, joi dimineață aceasta funcționând, potrivit datelor Transelectrica, la capacitate maximă, de peste 1300 MW.
Equinor, cel mai mare furnizor de gaze al Europei, care a preluat această poziție de la Gazprom în urma sancțiunilor impuse de statele europene gigantului rus, se așteaptă ca prețurile gazelor să rămână între 30 și 40 de euro pe MWh pe termen lung.
Prețul orar al energiei electrice tranzacționate pe piața pentru ziua următoare (PZU), operată de OPCOM, a atins un nivel de 3.800 de lei/MWh, în urma închiderii accidentale a unei unități a centralei nucleare de la Cernavodă, a cărei resincronizare la sistemul național a fost amânată deja de 4 ori, și a producției scăzute de energie regenerabilă.
Repornirea primei unități a centralei de la Cernavodă, care luni s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Național (SEN), se amână din nou, până mâine, 29 august, ora 01:00, potrivit Tranelectrica.