Umplerea depozitelor autohtone de gaze cu 2 săptămâni înaintea datei la care acestea au depășit pragul de 100% anul trecut a redus presiunea pe prețul acestora, în prezent gazele cu furnizare în trimestrul întâi al anului viitor tranzacționându-se pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) la cotații cu peste o pătrime sub cele din urmă cu un an.
Cel mai mare producător de gaze autohton, Romgaz, partener alături de OMV Petrom în cel mai important proiect offshore de gaze din România, Neptun Deep, vrea să prelungească cu facilitatea de credit acordată de BCR, parte a grupului Erste, de care beneficiază în vederea finanțării activității filialei sale Romgaz Black Sea.
Republica Moldova, al cărei sistem de transport este operat de Vestmoldtransgaz, filială a Transgaz, importă miercuri un volum record de gaze din România, de aproximativ 40 GWh, reprezentând aproximativ 16% din producția curentă zilnică a companiilor autohtone. Cantitatea importată miercuri este mai mare cu cu 7 GWh sau cu o cincime peste precedentul record anunțat de Profit.ro, de 33 GWh, înregistrat sâmbătă.
Vremea friguroasă, cel puțin pe timpul nopții, când temperaturile au coborât și sub zero grade, au făcut ca, începând din acest weekend, pentru prima dată în această toamnă, consumul de gaze să depășească producția internă, furnizorii apelând la gaze din import, pe lângă cele extrase din depozite, pentru a acoperi cererea în creștere.
Grupul maghiar MOL, prezent și în România atât printr-o rețea de benzinării, dar și în sectorul upstream, a semnat un memorandum de înțelegere cu Turkish Petroleum Corporation (TPAO) la Istanbul pentru a coopera în calitate de parteneri strategici în explorarea și producția de hidrocarburi, inclusiv în Europa Centrală și de Est.