OMV Petrom, sigurul mare jucător privat prezent pe piața de echilibrare, unde prețurile au explodat pur și simplu în ultimul timp, ajungând să depășească și 15.000 lei/MWh, are o cotă cuprinsă între 10-20% pe acest segment, în funcție de vreme, care afectează hidraulicitatea. Ceilalți 3 mari jucători de pe această piață, Hidroelectrica, Complexul Energetic Oltenia și Electrocentrale Craiova sunt companii controlate de statul român.
Operatorul de transport gaze Transgaz raportează pentru prima jumătate a acestui an o dublare a profitului net comparativ cu cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, în special ca urmare a creșterii tarifelor de transport și a înregistrării de către Societatea Vestmoldtransgaz SRL din Moldova a veniturilor din servicii de livrare a gazelor mai mari cu 73,7 milioane de lei față de aceeași perioadă a anului precedent.
Furnizorul de servicii la sondă Rompetrol Well Services, controlat de KMG International, divizia înregistrată în Olanda a gigantului petrolier kazah de stat KazMunayGas, a raportat un profit net la jumăatetea anului de 4,12 milioane lei, în scădere cu peste o treime (36%) față de perioada similară a anului trecut.
Grupul Rompetrol, operatorul rafinăriilor Petromidia și Vega și al rețelei omonime de benzinării, controlat de KMG International, divizia înregistrată în Olanda a gigantului petrolier de stat al Kazahstanului, KazMunayGas, a terminat primul semestru al anului cu pierderi de 75 milioane dolari, mai mult decât duble comparativ cu perioada similară a anului trecut, când a raportat pierderi de 34 milioane dolari.
Principalul producător de gaze autohton, controlat de statul român, Romgaz și-a majorat în prima jumătate a anului cu aproape 9% profitul net, în principal ca urmare a eliminării contribuției de solidaritate.