Exporturile săptămânale maritime de țiței rusesc au crescut la cel mai înalt nivel din ultima jumătate de an, ca urmare reluării fluxurilor în urma furtunilor care au perturbat transporturile din Marea Neagră în urmă cu câteva săptămâni. România a importat țiței din Rusia, însă nu rusesc, ci de proveniență kazahă, prin terminalele din portul Novorosisk.
Prețul motorinei a coborât sub pragul de 7 lei/l în toate stațiile Petrom și Socar și într-o stație Lukoil din capitală, în urma deciziei liderului pieței de a ieftini joi combustibilul diesel cu 5 bani/l. Și benzina se situează sub 6,5 lei/l în 3 stații Petrom, 8 stații Lukoil și una Socar în urma reducerii cotațiilor internaționale ale țițeiului și produselor petroliere din ultima perioadă.
Guvernul estimează că va încasa anul viitor 340 de milioane de lei din impozitul specific de 0,5% pe cifra de afaceri realizată de agenții economici din sectoarele petrol și gaze naturale, suma urmând a ajunge la aproximativ un miliard de lei în 2026 și 2027. Dacă estimarea pentru anul viitor pare una realistă, în linie cu prognozele principalilor actori din domeniu, Romgaz și OMV Petrom SA, cea pentru 2026 și 2027 este cel puțin surprinzătoare, potrivit actualei legislații acest impozit urmând a fi înlocuit din 2026 cu cel de 1%, însă obligația de plată se activează numai dacă impozitul pe profit achitat de respectivele companii este inferior celui de 1% pe cifra de afaceri, ceea ce nu este cazul.
Carburanții se vor scumpi anul viitor în 2 etape, de la 1 ianuarie și 1 iulie, în urma deciziei guvernului de a renunța la derogarea acordată în 2023, prin care accizele la benzină și motorină erau scutite de la indexarea cu rata inflației. Fiind an electoral însă, executivul a decis ca majorarea să nu fie făcută integral de la 1 ianuarie, ci 50% în prima zi a primului semestru și 50% în prima zi a celui de-al doilea semestru.
Prețul spot al gazelor de pe platforma operată de Bursa Română de Mărfuri (BRM) a coborât marți sub 183 lei/MWh (36,7 euro/MWh), cel mai redus nivel al ultimelor 40 de zile, în pofida faptului că ne aflăm în plină iarnă, consumul intern situându-se la un nivel dublu celui al producției interne curente, și că în prezent companiile autohtone importă atât din Bulgaria, cât și din Ucraina, exporturile fiind în schimb nule.